49

Майкъл Джексън и Катрин Зита-Джоунс в ревю на гимназията по кожени изделия и текстил

Учениците погледнаха към времето на хипитата и диското - през хитове на "Ролинг Стоунс", "Би Джийс" и филма "Коса"

Майкъл Джексън прекоси Главната с бели кецове и лунната си походка. А щом ръката му в лъскав червен костюм смъкна черната шапка и я запокити към стълбите на „Каменица“, се видя, че всъщност не е той – а една огнена Мария от Арман махала.

Да беше наблизо Стефчо Автографа, сигурно би се спуснал с тефтера да вземе подпис от Катрин Зита-Джоунс. Но смуглата хубост на сцената се оказа на Надя, която само била провокирана от филма „Маската на Зоро“ да си ушие костюм в червено и черно и да развее полите му.

Само Антонио Бандерас липсваше. Но пък много момчета с неговия темперамент дефилираха в годишното ревю на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил „Проф. д-р Иван Богоров“.

Темата тази година е „Еклектика“ и поглежда към 70-те и 80-те години на миналия век – времето на хититата, на диското, на различните стилове  в облеклото, поведението и музиката, които се изключват един друг, обясни учителката Наталия Малечкова. Всичко това толкова отива на учениците от професионалната гимназия, които също са пъстри и различни, отсъдил екипът, след като вече ги е предизвиквал със стрийт мода, с готика и дори с Омир и Софокъл.

В продължение на година учениците от 8. до 11. клас работили по темата.  И даже с препратка от няколко досетилетия назад пак са актуални, защото според Карл Лагерфелд модата на 20-те години на нашия век ще е онази от 80-те на миналия, даде кураж директорът на училището Михаил Казанджиев.

В онова време днешните тийнейджъри се врънали с малко помощ от преподавателите си. Слушали „Би Джийс“ и „Бийтълс“, "АББА" и Джанис Джоплин, "Ролинг Стоунс"

Първи на сцената под звуците на култовото парче „Let the Sunshine In“ от филма „Коса“ излязоха момчетата: с тески с щампи от кожа, с елек от дънкови кръпки, с хипарския знак на фланелките и с една китара.

„Представете си едни свят без граници и държави, изтъкан от музика. Светът на свободните хора. На новото, различното лудото!“, подготви водещата публиката за появата на момичетата.

Надя Георгиева от 10. В клас се появи в черно бюстие и разкроена пола от черно трико с пришити алени листенца от роза по подгъва. Харесала костюма на Картин Зита-Джоунс от „Маската на Зоро“ и решила да направи своя реплика. Мечтае да бъде дизайнер от малка, но досега е майсторила дрехи само за себе си. Откакто учи за моделиер в професионалната гимназия, може да крои, даже ходила на състезание. В тази професия най-много ми харесва свободното мислене, казва момичето. Готова е да облече всяка булка от махалата, но самата тя не бърза да минава под венчило. Държи да си завърши средното образование, да вземе диплома. В най-смелите си мечти се вижда да кандидаства дизайн в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, но още като че ли не си вярва, че може да успее.

Зедно с Надя в годишното ревю на тема „Еклектика“ нейните връстнички показаха модели с препратка към хипарската мода. Мария дефилира с шарен чарлстон и наметка, нарязана на ленти с плетени в тях мъниста. Стефани от 9. Б облече над дънките  и тениската кафяв кожен елек, също с ресни. Фиданка от 8. А обу дънки с клош крачоли, съчетани с потник от деним с ресни.

В публиката зае позиция за бурни овации от първия ред майка й Атанаска. От махалата до центъра я придружиха още няколко мъже и жени от фамилията. Фиданка много рисува, иска да си направи модна къща и да продава в Турция, сподели плановете й родата. Подкрепя ги без резерви. Майка й има още две деца – момчето е деветокласник, малкото е още в начален етап. Обаче всички ги гони да учат и през ума им да не минава да отпаднат. Всеки трябва занаят да вземе и хляба си да може да вади, убедена е жената.

Овации от агитките от махалата предизвика и появата на диско моделите – Асен излезе с тениска в черно и сребристо, девойка дефилира с кожен гащеризон с ефект на крокодилска кожа, друга пък се разходи по клин и бюстие в златно. Наска от 8. А сложи обувки с платформи с малката си черна рокля, а Гинка пусна от деколтето на своята сребърни ресни.

Под обедното слънце в алено блесна и костюмът на Майкъл Джексън, изработен от Мария, и облечен над черен потник и бели маратонки. Още повече зарадва всички танцът й  - досущ с маниера на Джако.

Ученици от паралелките по фризьорство помогнаха с прическите под наставленията на преподавателката си Димитринка Радомирова.

Пътя от ателието до сцената младите дизайнери "извървяха" с учителите си инж. Валентина Георгиева и инж. Дорка Недева от направление бутикови облекла. За аксесоарите и чантите помогнаха младежите от специалността по кожена галантерия и учителката Добрина Данова.

На финала на „Еклектика“ дойде ред и на етно интерпретациите – ленена рокля с щамповани рози и още една - с апликирани жирафи, бяла ленена туника с етно колан и чанта.

Последния щрих драсна в червено костюмът, с който училището участва на националното състезание „Млади таланти в модата“ – рокля в екрю с имитация на ширити, над която се носи втора червена роба като сукман с дълбоки цепки отстрани – препратка към традиционната народна носия и Десислава Севастократорката.

След танц с поли с географски принт последва и кулминацията. Момиче изкачи стълбите с бяла рокля с богати поли, опънати с обръч, и нашити с цветя от найлонови торбички в червено, оранжево и жълто. Образът на планетата Земя, претворен в официалната рокля, отправи по още един начин хипарското послание за мир и любов, но в един свят, който да опазим от себе си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Българин

Българин

20.06.2022 | 15:39

Нашите мъртъвци и акриси не се котират.

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?