46

Led Zeppelin Symphonic в Пловдив: Стълбата към рая на класическия рок ВИДЕО/СНИМКИ

Знаете ли коя е най-хубавата черта на класическия рок? Непреходен е. Не може да се протърка като вехти дънки или тениската на любимата банда. Не може да избледнее и да изгуби цвета си като изрезка от списание. Той е клеймо на сърцето, с което се раждаш и умираш. Музиката, текстовете, рифовете, припевите...всичко това заформя страшната буря, която държи безконечно истинския рокаджия и му напомня, че смисълът и емоциите го чакат между редовете. Част от тази безсмъртна рок вселена са и британските легенди Led Zeppelin.  Творчеството им продължава да оставя дълбоки следи, а доказателство за това е музикалният проект „Led Zeppelin Symphonic”, който в рамките на 2 часа откъсна Пловдив от острова на рутината и го изпрати със совалка до необятния рок космос.  
Епично! Стъписващо! Взривяващо ума и сетивата. Това е кратката дефиниция за всичко, което се случи на Античния театър в Пловдив. Led Zeppelin Symphonic събра 40 музиканти и то не какви да е, а истински рок звезди в лицето на Джес Смит, Моли Мариот и Питър Едридж, професионалистите от софийския симфоничен оркестър, които пък свириха под палката на маестро Ричард Сидуел. Всички те отвориха една от бляскавите страници в световната рок енциклопедия, за да я прочетат на глас и да дадат заявка, че нотите, записани вътре със златни букви, ще звучат до безкрая и отвъд. Шоуто събра в себе си над 20 от хитовете на Zeppelin. Не си представяйте обаче гаражна банда, която прави кавъри и се стреми към 100 % имитация на своите идоли. Съвсем не. Тук става въпрос за спектакъл в друго измерение, за проект, който е уникален по своята същност и стои колкото близо, толкова и далеч от галактиката на Робърт Плант и компания. Тук става въпрос за нов прочит на класиката, който обаче не само, че стъпва смело на първообраза, а го дообогатява така, че да настръхнеш от удоволствие, да пееш с пълно гърло и да осъзнаеш, че рокът и симфоничният оркестър са стари любовници, които ще останат вечно вплетени. Представете си само как 40 музиканти свирят на живо класическата пиеса „Kashmir” или “Stairway to heaven”. Приказка, която няма да искате да приключи. От сцената на Античния театър прозвучаха още „Whole Lotta Love”, “Black Dog”, “Rock & Roll”, “Dazed & Confused”, “Ramble on”, “Good times, bad times”, “Immigrant song”, “Since I’ve been loving you” I много други. Шоуто бе разделено на две части с кратка почивка. Определено обаче втората половина бе тази, която разпали на максимум публиката по простата причина, че събра в себе си по-голямата част от бързите парчета. 

Магията се получи още от първите секунди, в които музикантите стъпиха на сцената. Не отне много време небето да се разтвори – в буквален и преносен смисъл. Дъждът спохождаше хитовете на британските рок класици почти през цялото време. Съвсем очаквано обаче намръщеното време само допринесе за по-широката усмивка на хилядите фенове. Небето се разтвори и заради мощния пауър, който извираше от сцената. Ако човек затвори очи и слуша магията на живо, със сигурност съзнанието му ще види онази стълба към рая, която Zeppelin превръщат в хит. Смело. Само още една крачка. Вече се катериш към небесата, вървиш по облаците, а тялото ти трепери от онези вибрации, които само Led Zeppelin умеят да създават и предават. 


Разбира, трябва да се поклоним дълбоко на всички, които сътвориха този спектакъл, който буквално взриви ума на всички рокаджии. Вокалистите надскочиха всички очаквания. Познат за публиката е Питър Елдридж, който има солиден натрупан опит с подобни изумителни пърформанси, като Queen Symphonic например. Страхопочитанието му към Led Zeppelin блестеше в очите му, а и за никого няма да е изненада, че е фронтмен на прочутата трибют банда „Hats Off To Led Zeppelin“. Елдридж е класическия рок образ – дългокос, татуиран и с космически глас. И не само това. Той е истински Zeppelin експерт, който като един истински бард възпява идолите си и предава онази сила, която върти вътрешната му музикална вселена. 

Дълбок поклон заслужават другите двама вокалисти, които допринесоха за магията на Античния театър- Джес Смит и Моли Мариот. Отвъд собственото си творчество, те са се отдали изцяло на ритъма на Плант и Пейдж. И прочетоха отново класиката, която остава извън времето и пространството, за да бъде открита от следващи и по-следващи поколения. Рок гласовете се редуваха с парчета на сцената, имаше идуети, но тригласът, в който се сляха допълни зашеметяващото преживяване. Маестро Ричард Сидуел, работил с едни от най-големите имена от световната оперна сцена, бе лидерът, който преведе и десетките музиканти, и хилядите фенове през стръмните рок планини, за да достигнат до епицентъра на главозамайващата буря Led Zeppelin Symphonic. А съществена роля за изумителната музикална екскурзия има Софийската филхармония, която добави своя нюанс за пълнокръвен образ на спектакъла. Очаквано публиката аплодираше бурно и не искаше да пусне музикантите да си ходят. И определено е права. Подобни преживявания са рядкост, но определено дават да се разбере, че в България музиката на Zeppelin е начин на живот, че в Пловдив Led Zeppelin са икони, които са на особена почит. Още по-приятното е, че на шоуто присъстваха десетки деца. Така стълбата към рок небесата винаги ще бъде там зад ъгъла. И когато поискат, ще могат да пътешестват. Нужен е само един акорд. снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Георги Ананиев

Георги Ананиев

28.06.2022 | 10:05

Благодаря ти Тони, по-млади приятелю, Обръщам се така, защото съм роден преди теб - така казват на Изток - "роден преди или роден след", а не по-стар или по-млад :)) Защото всеки, независимо от възрастта си носи младежкото си вдъхновение през цялото време докато крачи по планетата Земя - тук където сме родени, за да изпълним делата си в разбирателство и взаимодействие... "Отдавайки цялата си любов, откакто сме се обикнали" - както бихме могли да перефразираме заглавията на две песни на любимата ни група :)) Благодаря ти, защото ми "спести" написването на целия този текст от твоя репортаж за епичното събитие, както ти го наричаш, на Античния театър в Пловдив, вечерта на 26.06.2022г. Написал си го така, сякаш думите са излезли от мен самия. Прекрасни вдъхновяващи думи, човек! Всичко, което си казал за тази великолепна вечер го преживях наистина - и то е живяло и живее десетилетия в мен - да не забравяме че съм "стар рокаджия" :)) Силата на музиката е невероятна - слушал съм десетки, стотици пъти тези парчета на Led Zeppelin още през 70-те години, когато те пронизваха желязната завеса и стигаха до нас въпреки всевъзможните опити за ограничения по онова време. И тази сила се е запазила до ден днешен и до тази незабравима вечер, когато песните на Led Zeppelin звучаха на живо в Пловдив, макар и от други, но пък талантливи изпълнители! Още веднъж - чудесни думи, Тони! Имам чувството, че сме седяли заедно с теб, заедно с хилядите зрители от тази прекрасна вечер на десетки други концерти и сме се въдхновявали взаимно отново и отново... :)) Благодаря ти още веднъж, приятелю! Пожелавам на теб и на всички зрители на този великолепен спектакъл да осъществяват Пътя си вдъхновяващо, разумно и силно, така както философски е закодирано в един кратък, но с изключително дълбок смисъл откъс от текста на Stairway to Heaven: "to be a rock and not to roll"

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?