Следвайте ни

Кукери погнаха злото с помощ от първолаци СНИМКИ

viber icon

Кукери люшнаха тежки чанове, а дрънченето им аха да подплаши първолаците в СУ "Черноризец Храбър". По-големите ученици там са свикнали всяка година да чуват страховития звън в навечерието на Сирни Заговезни.

И тази пролет школото спази традицията си за кукерско шествие и демонстрации на ритуалите хамкане и искане на прошка, но пандемията ограничи и броя на участниците, и начина на провеждане.

Момичета от 4. Б клас облякоха народни носии, а четирима техни съученици надяха кукерски маски в началото на импровизирания празник.

Традицията е те да обиколят всички класове в школото, да прогонят злите сили от всяка класна стая и да напомнят да се поиска прошка от близките за сторените грешки. Този път обаче влязоха само в седемте паралелки с първолачета.

Учителят от занималнята Борислав Герговски развъртя точилка съз завързана халва на края й, за да видят най-малките в школото как в миналото са изпълнявали ритуалът "хамкане".

По-големите разказаха на по-малките за символиката на празника.

А учителката Христина Ванкова влезе в ролята на майка, пред която момичетата произнасят традиционните думи: "Прощавай, мале", за да чуят в отговор: "Простено да ти е! И Господ да прощава!".

След като миналата година училището проведе празненството в двора, този път заради противоепидемичната обстановка избегна събирането на класове от различни възрасти.

Пак проведе обаче обичайния конкурс за най-атрактивна кукерска маска. Условието е да бъде изработена от естествени материали и да може наистина да се носи на главата.

Изложба във фоайето показва най-добрите. След като бъдат оценени от жури, предстои да бъдат обявени и победителите, каза зам.-директорката Станимира Димитриева.

Заради усложнената епидемична обсатновка в страната, СУ "Св. св. Кирил и Методий" отмени готвените кукерски игри в школото. След цяла седмица подготовка обаче - с изучаване на ритуалите, изработване на маски и репетиции на възстановки, обичаите бяха разиграни в отделните паралелки. Всяка поотделно прескочи огъня за пречистване в традиционния ритуал Поклади или Оратница.

Снимки: Айлин Леманова

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?