49

Кукери обикалят Широка лъка за празника „Песпонеделник“

Традиционният кукерски празник „Песпонеделник“ в родопското село Широка лъка се завърна след двугодишно прекъсване заради пандемията. Между две и три хиляди души се очаква да се съберат на маскарадните игри, които се провеждат днес.

Ето и програмата за празника:

05.03.2023

11.00 ч. – Откриване и представяне на кукерските групи
12.30 ч. – Народно веселие с оркестър “ПИМ” с ръководител Тинчо Севдалинов

Тази година в кукерските игри ще участват общо 6 състава. Движението на автомобили през Широка лъка ще бъде спряно в периода от 11:00 до 12:30 часа на 05.03.2023 г.

„Празникът Песпонеделник е много очакван от всички в селото. Очакван от децата заради забавленията и кукерските игри, а от възрастните, защото всички от селото се завръщат и събират за символичното поставяне на новата стопанска година. Изисква се доста предварителна подготовка, защото от години празника не е само в неделя, когато са същинските игри. Седмица преди това започват да обикалят момчетата с кукерските маски като идеята е да обиколят всеки сокак в селото, за да изгонят злото. Ритуалът на широколъшкия състав е самобитен. Има и цяла седмица фолклорни изяви, изложба на детски рисунки на маски на кукери и други“, каза Гергана Чотрева, секретар на НЧ “Екзарх Стефан - 1872” в селото.

Ангел, Иван, Константин, Димитър и Григор, облечени в маскарадните костюми с чанове, хлопки и тюмбелеци, със страшни маски на лицата си и спатилки в ръце правят традиционната обиколка из Широка лъка. В кукерските игри участват няколко поколения. „От двегодишен ме обличат с кукерска маска. Аз съм трето поколение кукер. Костюма е наследствен. Показваме на празника заораването – началото на новия живот, след това – раждането, тъй като си имаме булка след кукерите и се ражда символично ново кукерче“, казва Ангел.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?