Следвайте ни

Командоси унищожиха терористи със скок от 9200 м ВИДЕО

viber icon

Шест спиращи дъха демонстрации направиха пловдивските командоси от Съвместното командването на Специалните операции на бившата военновъздушна база в Чешнигирово.

Това бе заключителен етап от учението Stealth Dagger, което започна преди десетина дни. 

Преди тях тактическа група „Браво” от СКСО получи официален сертификат за бойно дежурство в рамките на специалните операции на НАТО.  

На демонстрациите присъства командващият специалните сили на САЩ в Европа генерал майор Кърк Смит, както и командирите на тези части в Гърция и Румъния – ген. майор Георгиос Цицокостас и бр. ген. Дачиан Шербан. 

Уменията на нашите бойци гледа и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Целта бе те да покажат умения и качествата на екипировката си.

Демонстрациите започнах със скок от самолет „Спартан” от 400 метра височина с парашути MC-6. Тук към земята тръгнаха 10 командоси, като на краката на всеки от тях висеше раницата с тежкото му оборудване. 

Те трябваше да се инфилтрират сред терористи на земята, да ги елиминират и да се оттеглят с един ранен с хеликоптер „Кугър”. 

През цялото време над главите им кръжеше въоръжен хеликоптер на врага, който ги засипваше с картечен огън и гранати. Полето до база Чешнегирово се покри с дим от взривовете.

При втората демонстрация специалните сили трябваше да щурмуват с бронирани коли къща, в която има терористична клетка. 

Много зрелищно протече играта, в която тактическа група „Браво” показа възможностите си за близък бой.

Бойците се движиха един след друг по маршрут, напомнящ лабиринт и поваляха една след друга мишените, които трябваше да са терористите. 

Връх на демонстрацията бе, когато двама бойци застанаха един срещу друг и от 10 метра стреляха срещу балоните, поставени зад гърба на всеки от тях.

Командосите наричат тази изключително опасна акция „Стрелба на доверието”.

След това те показаха как се влиза в стая по т. нар. „балистичен метод” – изпразване на половин пълнител в бравата и превземане на помещението. Като на кино мина и превземането на микробус, в който пътува известен терорист. 

С изстрел на снайперист от летящ хеликоптер бе елиминиран шофьорът, а след това машината бе взета за секунди. 

Кулминацията бе в края на демонстрацията. При нея от височина 9100 метра от самолет „Спартан” скочиха 10 бойци. Тук те използваха парашутната система SOCWO-7. 

По време на скока самолетът се движеше с 275 км/ч. В началото на полета бойците са дишали с кислородни апарати. 

На височина 2000 метра трима от тях отвориха флаговете на България, на Специалното командване на специалните операции и това на НАТО. 

Снимки от Атанас Кънев

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

въпросът е че

въпросът е че

10.07.2020 | 19:47

ПрезПСВ и ВСВ България воюва срещу САЩ и двата пъти губи.Срещу Русияпечели презПВС като е страна поБрестлитовския договорзакапитулацията наРусия подписан на 3 март 1917г.Сега най-после сменапечелившата страна!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?