Следвайте ни

Коледарски геги тропнаха по школската порта СНИМКИ

Да е слънце по пътя ти, да е мир в съня ти, да е вдигнато челото ти, нарече 2. Б от ОУ „Княз Александър I”

viber icon

Коледарски геги потропаха по дървената порта на пловдивско школо, строено още преди повече от век и половина. Да отвори припна „стопанката” Анета Вълева – директорката на ОУ „Княз Александър I”, което дели учебната сграда с Хуманитарната гимназия.

„Да е светлина в душата ти! Да е слънце по пътя ти! Да е вдигнато челото ти! Да тежи думата ти!”, нарекоха малките коледари от 2. Б клас, насукали червени пояси кой върху потури, кой върху дънките. „Да бъде!”, тропна с геги дружината.

Вече 15 години българският обичай се изпълнява в навечерието на коледните празници в школото. Идеята дала Елена Линева, главен учител в учебното заведение, която поддържа ритуала и сега като класна на 2. Б клас.

Цялата паралелка отдавна се готви за коледуването – момичетата стъкмили в час китките за гегите, втъквайки здравец, чимшир и пуканки. Нарекли да е берекет и овързали стръковете с червен конец – да пази от болести и лоши очи.

„Да е огън в огнището ти! Да е мир в съня ти! Да е мъдрост в избора ти! Да е здрав коренът ти!”, рече още водачът на групата Кирил Тодоров. А директорката даде на всеки коледар ябълка, паричка и наниза на гегите коледни колачета. Оказа се, че кравайчетата опекла майката на Кирил – Светлана Тодорова.

Да са здрави второкласниците и всички около тях, усмивките да не гаснат по лицата им, а когато има сълзи – да са от радост, пожела Анета Вълева.

„Това е българщината и трябва да я пазим като граничари. Колкото е старо училището,  още по-стара е тази традиция. Опитваме се да пазим  добротата. Мисля, че успяваме”, добави Елена Линева.

Вокална група „Сладурана” поде „Стани, Нине, господине”, преди хлапетата да разгледат и купят подаръчета от коледния благотворителен базар в школото. От 16 декември до края на утрешния ден той събира средства, с които ОУ „Княз Александър I” ще помогне за възстановяване на стенописите в църквата „Св. св. Кирил и Методий”.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?