71

Коледа дойде във "Втори дом": Украинци очароват с уникален базар и детски усмивки 

Вторият дом" за Украинците, както всички те наричат сградата на Белодробна болница, приютила ги след старта на войната, свети и блести с коледен дух. 

На втория етаж там се провежда уникален коледен базар, който предлага богато разнообразие от храни и различни ръчно измайсторени изделия. 


Коледната музика, която свири за настроение, се чува още на метри от входа и напомня, че всеки, който прекрачи прага, трябва да се усмихме и да извади на показ цялата си положителна енергия. 


Официалното откриване, което се състоя малко след 12 часа, стопли сърцата на всички десетки присъстващи. Украински деца изпълниха чаровен танц, а на ръцете им бяха вързани лентички с цветовете на флага на родната им страна. 

 


Още на метър от стълбите на втория етаж е позиционирана кухнята на настанените в сградата украинци. Там се състоя работилница по готварски умения. Под ръководството на ментор, деца месиха хляб - четири вида коледни питки, като бе обяснено символиката на всяко едно от приготвяните изкушения. 


Както на входа, така и на втория етаж имаше поставени кутии за дарения, където всеки може да дари колкото му е на сърце за украинците и за коледни подаръци на техните деца. 


Горещото посрещане на всички гости включва широки усмивки и вкусотии на украинската кухня на корем. Сандвич с цвекло и риба, варено яйце с краставичка, направено като лодка, сармички, ошав, чеснови кнедли, пирожки с ябълки и безброй други тестени изделия събраха погледите и погалиха коремите на посетителите. 


На място са изложени занаятчийски изделия, детски  рисунки, ръчно изработени сувенири, които всеки може да закупи с цел да се подпомогнат деца от уязвими семейства. Веселбата за децата пък е безкрайна - организирани са творчески работилници, има танци, музика и забавления.


Ръчно изработените изделия провокираха най-голям интерес и съответно пред масите се образуваха опашки. 


Организирана бе и благотворителна томбола с награди, в която всеки има възможност да се запише срещу 2 лв. 


Специално за коледния празник пристигнаха и група украинци - деца и възрастни, от Ямбол.


Настроението и атмосферата в Белодробна болница е повече от приказна и магична. Заразителни са детските усмивки и надеждата, която свети в очите им. 


Коледната история и базата на украинците ще продължи и през целия ден утре. Има достатъчно време, през което жители на Пловдив и областа да минат, да разгледат, да се потопят в приказката и да си тръгнат с нещо, направено от сърце.


Снимки от Наташа Манева 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Хайл

Хайл

30.12.2022 | 09:08

Ай стига с тия украинци,те да не са по-важни от нашите българи??? Сложили книги за войната и вие ги наричате "миролюбив народ".те ни мразят вдън душата си,нашите у+роди оръжие им дават

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?