Следвайте ни

Как танцуваш, Пловдив

Античният театър събра фолклорните съкровища на 6 страни

viber icon

С дефиле по Главната и два концерта в понеделник започна 25-ият Международен фолклорен фестивал в Пловдив. Цяла седмица Европейската столица на културата ще се радва на пъстрите костюми, ​смайващите мелодии и движения на танцьорите, които носят по частичка от традициите си, събирани от цял свят. В празника тази година участват състави от Грузия, Мали, Испания, Индия, Холандия Сърбия и България. 

Фестивалът официално бе открит с галаконцерт на Античния театър. Първи на сцената излезе емблематичният за града под тепетата ансамбъл "Тракия", който вече 45 години радва почитателите си. Програмата продължи с танц на грузинския национален ансамбъл "Болнели". Следващите, покорили пловдивската ​публика, бяха "Корените на Испания", а след тях фиестата продължи с екзотичен ансамбъл от Пенджаб. Фолклорна група "Тракт" от Мали бе следващата, изявила се на Античния театър.


Под прожекторите на сцената предпоследни се появиха танцьорите от фолклорния ансамбъл на Пирот. Техните носии, мелодии и движения най-много се доближават до българските. Публиката тактуваше с крак и искрено се радваше на балканските ни съседи. 

Все пак най-топло бе посрещнат северняшкият ансамбъл "Иван Вълев" - Плевен, с който бе закрита и празничната програма в първия ден от фестивала.

Снимки: Руслан Йорданов

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?