Следвайте ни

Как пазим духа на Пловдив СНИМКИ

Умеем ли да пазим архитектурното наследство - къщи със статут на паметници на културата? През последните години мнозина собственици успяха да реставрират сградите със собствени средства, но и днес в историческата зона на Пловдив виждаме фасади с олющена мазилка, изкъртени орнаменти, ръждясали балкони, изгнила дограма.  

Къща на ул. "Райко Даскалов" (малката Главна) е опасна, защото  върху тротоара пада мазилка. Ужас срад минувачите всява и сградата на ул. "Иван Вазов" 10, боядисана някога в синьо. Тя е под ключ от миналия век. Фасадата е като юфка,  прозорците са избити. "Внимание, падащи предмети!" - този надпис е окачен на вратата в партера на красивата къща на Главната до Римския форум. Сградата беше наскоро реставрирана, но очевидно с лошо качество. В окаяно състояние е емблематичният паметник на културата  на бул. "Шести септември" и "Райко Даскалов".  Къщата с медальона, която се намира отсреща, пред Съдебната палата, беше обновена със съвместните усилия на частните собственици и Община Пловдив. Такива примери обаче се броят на пръсти. Все едно някой е остъргал боята на втория етаж на  къщата на ул. "Отец Паисий" точно над лъскавия магазин.

Без прозорци и покрив е къщата на ул. "Тодор Самодумов", точно до перлата на Стария град - "Клианти". 

По нареждане на кмета на район "Централен" Георги Стаменов някои собственици, като на ул. "Христо Г. Данов",  обезопасиха фасадите с предпазни платна. Добрата новина е, че в "Капана" вече почти няма къщи, които да не са реставрирани.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (8)

Споко

02.08.2019 | 09:31
0 0

Скоро няма да се притеснявате за падащите фасади на сградата на ул. Иван Вазов. Дойде и времето и ще я гътнат. Очаквайте нов хотел ;)

Майнатаун

16.07.2019 | 13:44
1 0

Частни сгради с много собственици, трудно се намират. Те по между си не могат да се открият, камо ли общината да ги намери. Как да ги глоби, като не знае кой, а ако ги изземе утре една армия адвокати ще погне поредния заместник кмет. Може Общината да ги ремонтира за своя сметка, и после да търси на босия цървулите, а опозицията да крещи че се разходват общински пари на халост. Най-добрия вариант е да ги продадат, щото са на центъра и бая пари има в тия къщи, ама не могат да се разберат. Така е в цяла България и не само с къщите, ами и със земите е така. Като не са поделени на времето, сега наследниците само се увеличават с всеки умрял роднина. Иначе крещенето е на мода! Хайде и ние да не останем по-назад. У-у-у-у-у-у-у-у-у-у!

15.07.2019

15.07.2019 | 21:28
3 0

Проблемът е че старите пловдивчани остаряха, а младите стари пловдивчани се изселиха в София или зад граница, та малко останаха тези дето милеят за града и затова другоселците вземат връх ...

пътят

15.07.2019 | 20:45
2 2

Всичката селяния трябва да се измете от града,заедно с общинарите от най-долния до най-горния! А новите коптори,които се строят за тях да се сринат до основи!!!Стига с тия паркинги,още и още коли,плазмодий по улиците,отварянето на поредния шарен,кичозен бардак,нощен бордей и прочие нужници! Мария е напълно права!Само старите пловдивчани могат да усетят истинския дух на този град,да милеят,и да ги боли в каква кочина се превърна града!

МАРИЯ

15.07.2019 | 18:24
4 2

ДУХЪТ НА ПЛОВДИВ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАПАЗЕН ЕДИНСТВЕНО ОТ ПОТОМСТВЕНИ ПЛОВДИВАНИ САМО ТЕ РАЗБИРАТ КАКВО ЗНАЧИ ТОЙ.А НАВЛЕЗЛИТЕ ДЕТО СЕ ДОВЛЯКЪХА ОТ МАЙНАТА СИ ГЪЗ....ОБЕЗОБРАЗИХА НАЙ-ХУБАВИЯ ГРАД НА БЪЛГАРИЯ.ПО ЗЛЕ ЩЕ СТАВАСЕЛЯНИНА КУЛТУРА НЯМА ДА ДОНЕСЕ А ПРОСТОТИЯ И НАГЛОСТ.Е СТАРИТЕ ПЛОВДИВЧАНИ БЯХА ДРУГА КАТЕГОРИЯ ХОРА.

веднъж се живей било то и в Пловдив!

15.07.2019 | 17:57
5 2

Положителното е ,че както е тръгнало скоро на " новите пловдивчани" ще им е през дедовия какви къщи - арх. паметници са останали и кои са поддържани... бай помак си иска нов мол на сточната, иска ново галакси и ви гарден, иска всички булеварди да с по 6 платна и да шпорка бангията за 4 000 леа наволя с двеста посред нощ...и тони стораро да цвили яко и тва е живота мамкаму

така

15.07.2019 | 17:13
5 0

Застрояват града, водят селяни и ги заселват тук!

@ 4

15.07.2019 | 16:52
2 0

Гледката е кошмарна, като стаята на разстрела на Осама Бин Ладен.

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?