Следвайте ни

Как пазим духа на Пловдив СНИМКИ

Умеем ли да пазим архитектурното наследство - къщи със статут на паметници на културата? През последните години мнозина собственици успяха да реставрират сградите със собствени средства, но и днес в историческата зона на Пловдив виждаме фасади с олющена мазилка, изкъртени орнаменти, ръждясали балкони, изгнила дограма.  

Къща на ул. "Райко Даскалов" (малката Главна) е опасна, защото  върху тротоара пада мазилка. Ужас срад минувачите всява и сградата на ул. "Иван Вазов" 10, боядисана някога в синьо. Тя е под ключ от миналия век. Фасадата е като юфка,  прозорците са избити. "Внимание, падащи предмети!" - този надпис е окачен на вратата в партера на красивата къща на Главната до Римския форум. Сградата беше наскоро реставрирана, но очевидно с лошо качество. В окаяно състояние е емблематичният паметник на културата  на бул. "Шести септември" и "Райко Даскалов".  Къщата с медальона, която се намира отсреща, пред Съдебната палата, беше обновена със съвместните усилия на частните собственици и Община Пловдив. Такива примери обаче се броят на пръсти. Все едно някой е остъргал боята на втория етаж на  къщата на ул. "Отец Паисий" точно над лъскавия магазин.

Без прозорци и покрив е къщата на ул. "Тодор Самодумов", точно до перлата на Стария град - "Клианти". 

По нареждане на кмета на район "Централен" Георги Стаменов някои собственици, като на ул. "Христо Г. Данов",  обезопасиха фасадите с предпазни платна. Добрата новина е, че в "Капана" вече почти няма къщи, които да не са реставрирани.  

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?