49

Изтребител шашна народа по улиците на "Тракия" СНИМКИ, ВИДЕО

Изтребител, минал днес  по улиците на „Тракия”, събра учудените погледи на  минувачи и шофьори.

Оказа се, че старата бойна машина Миг 23БН, която години наред беше ситуирана в частен терен в близост до околовръстното шосе, вече си има ново място, отредено до терена на авиационния музей на бул. „Освобождение” в същия район.

Целта е атракцията да стане по-достъпна и да може да се разгледа от повече любознателни почитатели на авиацията. 

Инициативата по преместването на изтребителя е на генерал-лейтенант Иван Парапунов, бивш началник на главния щаб на ВВС, по повод 50-годишнината на район „Тракия”, обясни зам.-кметът на района Веселина Стоянова. 

 

Зрелищната акция по транспортирането на изтребителя, който се счита за паметник на авиацията, беше подпомагана от Военна полиция, Пето РУП на МВР, Авиобазата в Крумово и администрацията на район „Тракия”.

Машината, която навремето е била на въоръжение в базата в Граф Игнатиево и на която е летял и ген. Парапунов, беше преместена с помощта на теглич и камиони. Служители на КАТ бяха отцепили предварително движението, за да не се пречи на преминаването на бомбардировача. 

Снимки Валентина Биларева и Георги Давчев

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Остап Бендер

Остап Бендер

30.06.2023 | 12:18

Валентина, чувала ли си за една комедия от Шекспир "Комедия от грешки", та твоите драсканици приличат долу горе на нея. Попитай компетентни хора преди да предприемеш такава инициатива. Та, за какво иде реч, първо това не е изтребител а изтребител- бомбардировач, второ те бяха ситуирани в 25 ИБАП Чешнегирово/ даже на разклона за селото по пътя за Поповица има един такъв/ а не в Графа където от край време си е било ИАП. Успех и лек ден.

Отговори
5 0
Мисир

Мисир

29.06.2023 | 23:05

Поредният некомпетентен драскач реши, че изтребителят "трето поколение" МиГ-23БН е порасъл вече до бомбардировач. МиГ-23 си беше много харна машина, напук на тъпунгерите, на които всичко руско хвъркато е "ръждясало желязо". Макар че по самолетите почти няма желязо, ама нейсе. От тъпунгери толкова.

Отговори
4 3
Бай Българ

Бай Българ

29.06.2023 | 21:53

К'во е това неистово желание в градове и паланки на мегдана да се тури я самолет, я оръдие или подобно оръжие!? Кацнало на един бетонен постамент. По селата от десетилетия е пълно с такова съветско "иZкуство" . По-голяма тъпотия от тази няма!

Отговори
4 5
АГЕНТ

АГЕНТ

29.06.2023 | 21:32

Без руско тенеке не могат да дишат !

Отговори
6 6
Филибелия

Филибелия

29.06.2023 | 20:23

Живея на 150 м от това прочуто събитие и нищо интересно не се случи....

Отговори
3 2
Бай Асан

Бай Асан

29.06.2023 | 19:36

В туй бая джелезо ще има за бране

Отговори
5 0
Валентинкеее

Валентинкеее

29.06.2023 | 18:02

Друго поделение с авиация освен Графа "никога не е имало". Всички самолети и вертолети са били на въоръжение и летят там. Новия ще ги оформи скоро.

Отговори
4 9

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?