Следвайте ни

Иван Вазов влезе тържествено в Пловдив СНИМКИ

viber icon

Необичайно шествие изуми днес минувачите на улица „Иван Вазов“ в Пловдив. По павираната пътна артерия се движеха пилотна полицейска кола, следвана от файтон, военен духов оркестър, почетна гвардейска рота и втора пилотна полицейска кола.

Оказа се, че ентусиасти провеждат историческа възстановка на тържественото пристигане на патриарха на българската литература на днешния ден през 1920 г.

Предрешени в автентични униформи и старинни костюми и носии, сред посрещачите се открояваха членовете на Национално дружество "Традиция" и съюз „Духовно Възраждане“. За настроението на публиката освен духовия оркестър се погрижиха децата от читалище „Св.св. Кирил и Методий“ в Раковски и танцьори от ансамбъл „Тракия“.

На сцената се появи и елегантен ретро автомобил „Опел Олимпия“ от 1951 г., за да обогати духа на миналото.

Преди 99 години Иван Вазов е посрещнат на Централната гара в Пловдив и провъзгласен за почетен жител на града пред Военния клуб.

По онова време специална делегация от трима души заминава през онзи далечен ноември за София, за да вземе със специален вагон поета. Комисия от 50 човека пък заминава за Белово, за да приветства влизането на Вазов в Тракийската низина.

Влакът спира на гара Пловдив и поетът е понесен на ръце от Комитета до приготвената колесница, придружен от членовете на гимнастическите дружества и духова музика. Шествието потегля, начело с Конната музика на трети конен полк, ескадрон, духовенство и най-първите хора на града.

Когато пристигат на площада, Иван Вазов слиза от файтона и е приветстван от д-р Салчев. Той обявява, че по предложение на Недко Каблешков е внесено предложение от кмета Петър Шилев в съвета, и по решение на Общинският съвет Иван Вазов е прогласен за почетен гражданин на Пловдив.

Бившата улица „Станционна” от този момент започва да носи името „Иван Вазов”. Самият Иван Вазов произнася благодарствено слово, в което нарича Пловдив „втори роден град“.

Поводът за тържествата е 50-годишната му творческа дейност.

В комитета от 1920 година влизат краеведът Недко Каблешков, секретар Георги Кожухаров, членове Мутафчиев, полк. Расуканов, архимадрид Евтимий, о.з. ген. Богданов, краеведът Стою Шишков, Ст. Обрейков и почитемият д-р Иван Кисяков – два пъти кмет на Пловдив в годините 1910 и 1923 г. На събитието е присъствал и тогавашният кмет на Пловдив Петър Шилев.

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?