71

Intelligent Music Project и Рони Ромеро в Пловдив: Меденият месец в световната рок музика СНИМКИ

Нека да си кажем истината и повече да не се заблуждаваме. В България има музиканти на космическо ниво, които създават космически неща. И ако някой се опита да ме убеди в обратното, да знае, че е загубил още преди да си помисли да го направи. Що се отнася до рока, който е моят личен пътеводител, мога да ви уверя, че имаме цял пантеон от музикални богове и той носи името „Intelligent Music Project”. За пореден път супергрупата на д-р Милен Врабевски избра да започне рок щурма си, този път по повод излизането на новия албум „Unconditioned”, от европейската столица на културата. Изборът не се оправдава само с факта, че сцената на Античния театър е хипнотизираща и наелектризираща. Не само с това, че пловдивската публика има докторска степен по качествена рок музика. А че тук сякаш е вродена магичната симбиоза между Intelligent Music Project и феновете. Безброй положителни емоции се срещат посредата, вплитат се в божествено красив възел и водят до онзи дълго чакан момент, в който се рееш свободно като птица, отключваш душата си и заличаваш всяка капка негативизъм и огорчение, спотаили се по ъглите с надеждата, че никога няма да бъдат забелязани. Супербандата буквално те отвлича от костеливите ръце на ежедневието и те хвърля в прегръдките на музикалната вселена, където всяка нота е едновременно спасение и незаменим разкош. 

Мощното рок шоу на Intelligent Music Project откри емблематичният водещ Ники Кънчев, който се пошегува с дамите и ги предупреди, че най-желаният рок вокал на планетата Рони Ромеро вече не е свободен. Преди по-малко от месец той се врече във вечна вярност на великолепната си половинка д-р Корина Минда. Кънчев подкани феновете да поздравят своя любимец за сватбата и да вдигнат много шум за невероятните музиканти от проекта на д-р Милен Врабевски. Секунди по-късно Пловдив потъна в прегръдките на класния рок. Взривяващото начало постави парчето „Blue morning” от най-новия албум на супергрупата. На един дъх последваха няколко песни, след което Рони приветства пловдивската публика. Чилийският мощен глас не скри любовта си към Пловдив и към България, а почитателите му доказаха, че чувствата са повече от взаимни. Сетлистът, който бяха подготвили от “Intelligent Music Project” безбройните си фенове в града под тепетата бе взривоопасен.  Той обхвана парчета от последните четири албума, а именно „Sourcery inside”, „Life Motion”, „The Creation” и “Unconditioned”.  Музикантите, повярвайте ми, бяха във върхова форма и надминаха в пъти очакванията на публиката с мощно звучене и ефектен спектакъл. Рони Ромеро не пропусна да се заиграе с присъстващите, като им отправи вокално предизвикателство – да повтарят след него. Е, чилийският титан няма равен, но задачата се превърна в любима за всички рок ентусиасти, особено в частта когато той се изкачи на няколко пъти по стълбите на Античния театър и пожела да усети отблизо онази симбиоза, за която ви говорих малко по-рано. 

Определено кулминационен момент в рок шоуто бе изпълнението на песента „New hero” от албума „Unconditioned”. На сцената се качи група чаровните и талантливи деца от Вокална група "Бамбини", които се включиха в изпълнението на парчето заедно със супергрупата на д-р Милен Врабевски. Това бе и моментът, в който Рони Ромеро отправи важно послание, а именно, че най-малките са бъдещето, че те са смелите герои, които довеждат промяната и че само те са способни да направят света по-добро място за живеене – без войни, без нищета, без жестоко страдание. Песента, родена от извора на сърцето, те кара да настръхнеш и светкавично да я добавиш в списъка за постоянно слушане.  Впрочем, последният албум, който е повод за стартиралото от Пловдив турне, е истинско бижу. Всеки, който вече е имал възможността да го изслуша, ще ме разбере. Това, разбира се, важи за всичко, което Intelligent Music Project твори. Албумите, седем до момента, са уникални по своему и изграждат парченце по парченце онзи рай, чиито граници никога не искам да напускам. Неописуемо е когато всички тези песни на световно ниво се изпълняват на живо, на няколко метра от теб и ти имаш възможността да си привилегирован заедно с още хиляди фенове да се насладиш на това съвършенство. И да пееш с пълно гърло, и да не искаш да свършва. Това бе и причината публиката да не пусне супербандата да си тръгне, а да ги извика на бис. 


Рок спектакълът на “Intelligent Music Project” несъмнено смая с качество, престиж и непоколебим усет за съвършенство. Всеки един концерт на групата в града под тепетата се превръща в истинско събитие за рок ценителите и издига Пловдив на следващо стъпало към небесата на културния идеализъм. Не знам дали някой си дава сметка за мащаба на всичко това, което прави д-р Милен Врабевски, но със сигурност той заслужава дълбок поклон и огромно „Благодаря“ за всички тези години със стойностна музика. Той сбъдна детската си мечта с този божествен проект, след което, без да знае, осъществи моята – в България да се твори класен рок и той да покори света. След Пловдив, “Intelligent Music Project” се отправя към Стара Загора, Варна, Бургас, София, Русе и Букурещ. Няма как да не призная, че благородно им завиждам, защото искам всеки ден да потъвам във вселената на д-р Врабевски. Докато този момент отново настъпи, надявам се възможно най-скоро, ще си припявам шумно: 

You can play the brand new hero,
doubts can make your dreams be gone,
you can taste the bitterness of sorrow
but your dignity has won...Снимки от Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?