49

Индийска феерия се вихри на площада в Пловдив СНИМКИ

Бляскава феерия на класическите индийски танци събра почитателите на това изкуство около шадравана в Пловдив. Пъстри национални костюми, грация и пластика демонстрираха танцьорите на откритата сцена, издигната за великденските празници.

Концертът е подготвен от Община Пловдив със съдействието на Индологическата асоциация Изток - Запад и посолството на Индия. Организаторите чакаха да пристигне и посланикът на Индия Санджай Рана.

Танците пресъздават поклонението на Ганеш- божеството на Индия, с което започва всяко светло дело, и посрещането на пролетта.

Танцьорите са български момичета от София, студенти, разказа Йорданка Боянова, председател на асоциацията. 

Учителите на танцьорките са Алок Пандей и съпругата му Пурнима. България е прекрасна държава - хубави хора, любознателни и ентусиазирани да научат много неща, каза за “Марица” Алок. Двамата обучават 45 танцьори.

Заедно с проф. Анананд Шарма, който вече шест години преподава в СУ “Климент Охридски, те се разходиха из Стария град. Споделиха, че са възхитени.

За войната в Украйна бяха категорични: “Не е добре. Не искаме никъде да има война. Този конфликт може да се реши, ако двете страни разговарят”.

Елена Кожушкова, една от танцьорките, каза, че обича класическа музика и 4 години е учила индийски танци. Момичето учи в Нов български университет.

Снимки от Валентина Биларева

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Радж Капур

Радж Капур

26.04.2022 | 10:51

Е да ама шшш, тия много бели ве, да бяхте се поотбили малце къде Столюпиноу та оттам барем да забършите някой оригинал.

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?