Следвайте ни

Има ли истерия заради коронавируса? СНИМКИ и ВИДЕО

viber icon

Лудница в хипермаркетите в първия работен ден от седмицата – паркингите са препълнени и няма къде да се спре, а част от щандовете са опразнени, установи репортерска проверка в една от големите вериги. Това се случва само ден след като Националния кризисен щаб обяви, че коронавирусът е обхванал и България. Установени са общо четири случая в Габрово и в Плевен.

Докато едни пазаруваха съвсем спокойно, то други пълнеха колички догоре с продукти от първа необходимост като кисели млека, масло, захар и трайни храни. Ошушкани са макаронените изделия, боба в буркани  и антибактериалните гелове. Липсват и мокрите кърпички, в който има съдържание на алкохол. „Търся пелени за детето си, но тези, които ми трябват – втори номер, са изчезнали от рафтовете. Разглеждах спагетите, но не мога да намеря тези, които искам“, споделя разтревожен баща.

Сред трескаво пазаруващите имаше и такива, който наблягаха на вредните храни и бяха препълнили количката си с чипсове, солети и други пакетирани продукти. Притесненията са, че ако се обяви карантина, хората няма да могат да излизат от домовете си.

„Не се притесняваме особено, но все пак взимаме да имаме провизии, да видим дали в Пловдив няма да се разпространи. За една седмица съм се запасил с неща от първа необходимост – замръзени продукти, защото издържат повече, тоалетна хартия. Намалил съм и контактите, докато не видя как ще се развие в града“, казва Добромир Найчев.

По-прозорливите пловдивчани бяха избрали да пазаруват с маски напоени със спирт. „Страх ме е, защото съм с автоимунно заболяване. Мия си ръцете постоянно“, казва Цветелина Николова. Според Цветана Драганова пък полза от притеснението няма, след като коронавирусът е дошъл у нас. „Като казват да няма паника се сещам за Чернобил- криеха и лъжеха“, добавя Драганова.

Докато едни пловдивчани бяха решили да се запасят с пакетирани продукти, ако обявят карантина, то други излизаха от хипермаркета със съвсем малко продукти. „Пазаруваме нормално, няма смисъл да купуваме повече, отколкото ни трябва. Понеже сина ми е болен от обикновен грип, за да не създаваме дискомфорт на хората сме с маски“, обясни Елена Мерджанова. По думите им това била истерия, а те пазарували за по 3 дена напред.

Снимки от Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?