Следвайте ни

Идея: Да поделим Гребната между велосипедисти и пешеходци СНИМКИ

400 евро е глобата в Амстердам,  ако стъпиш  на велоалея

viber icon

През уикенда на Гребната  е като на манифестация, преди слънцето да припари.  Велосипедисти  и пешеходци си поделят алеята покрай водата, радвайки се на последните августовски дни.  Разбират се помежду си,  а на въпрос дали трябва да се обособи  зона за колоездачи от другата страна на канала, за да е безопасно  особено за малките деца, отговарят:  Няма нужда, просто трябва и велосипедистите, и пешеходците да  спазват правилата.

 Идеята   да се подели Гребният канал на две зони, за да няма злополуки, дава пред екипа на "Марица" Евгения Пройчева, майка на две деца на 4 и 6 години. Твърди, че се страхува да  ги води на разходка на канала, за да не ги сгази някой луд колоездач. 

„Повечето велосипедисти вървят с нормална скорост по велоалеята,   но  все още не сме се научили на дисциплина“, казва бай Стефан, достолепен мъж на 83 години, който почти всеки ден се разхожда на Гребната. „ Опасни са  професоналните бегачи, които се събират на тумби и  карат като бесни“, дава пример  мъжът.  И  цитира познат  младеж, който учи в Амстердам,  че  са го глобили  400 евро само за това, че с единия крак  е стъпил на велоалея.  „А при  нас  често пешеходците вървят по велоалеите, сякаш са тротоари“, отбелязва  бай Стефан  и сочи семейство с две малки деца, тръгнали по  черевния асфалт.

Ивиците са по два метра ширина. Червената е маркирана, че е за велосипедисти по цялата петкилометрова обиколка.   

И Иглика Кринска е на мнение, че малко ни куца  дисциплината, а трябва да сме  толерантни . За да  приказва  с позната, е слязла от колелото и го бута по пешеходната алея. Допълва, че покрай Гребната  може да се кара  максимум с 10 – 15 км. в час, за да няма инциденти.  

„За велосипедисти би могло да се отдели зона, но не мисля, че това е задължително. Карам велосипед, откакто се помня, влючително и на край Гребния канал, когато нямаше велоалеи. Стана по-безопасно, откакто  направиха велоалеи, просто трябва да се внимава“, коментира Кръстю Янков . 

Теменужка Андонова, хванала за ръка 4-годишната си внучка Доротея , е учителка и разказва, че  за малките неслучайно има часове за правилата и безопасност на движението. „Моята дъщеря ходи на работа с  велосипед и вижда, че правилата често се нарушават“, споделя Андонова. Съпругът й допълва:   „Велосипедистите са като мотористи – карат, където искат“. 

Димитър Петров  от година и половина всеки ден прави разходки на Гребния канал заради заболяване.  Отбелязва, че алеята е малко тясна за велосипедисти и пешеходци, но е категоричен, че  няма никаква необходимост   да се обособяват  две отделни зони на Гребния канал .  „Това, с което разполагаме, е супер!  А и вече се понаучихме на правилата “, счита мъжът и бавно, с бастуна, продължава по пешеходната алея.  

Снимки от Наташа Манева


 

  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

seloto

seloto

23.08.2020 | 10:28

Велоалеите в Пловдив са едно недоразумение. Целта беше да се ,,усвоят" едни парици. Колкото до Гребната база там няма място за велосипедисти. Велосипедистите са за уважение но инфраструктурата на града не отговаря на нуждите им. Презастрояването на града заради безумните разрешения на управляващите доведе до задръствания и липса на места за паркиране. Града ни е най неправилно застроен и причината е ,че хората на ръководни длъжности слугуват на бизнес интересите на строителната групировка в Пловдив. Протестите на хората по улиците и площадите са и към тях. Строи се като за последно. Решението е да се преразгледа в момента вече изградената за велосипедисти мрежа и да се премахне където е в конфликт с пешеходците.

Отговори
3 2
На Гребната

На Гребната

22.08.2020 | 19:07

Много пешеходци и бягащи за здраве, малко велосипедисти. А алеята е разделена по равно. Тотевите измишльотини, да прибере едни милиони.

Отговори
5 4
Коментар

Коментар

22.08.2020 | 19:03

Не съм бил в рая на гейовете и проститутките Нидерландия, но у нас велоалеите заемат 2/3 от тротоарите, по които има само пешеходци. Велосипедистите в града имат по една щайга отзад и спират пред всеки контейнер за смет. Спортуващите велосипедисти са другаде, сред природата.

Отговори
6 6
mhm

mhm

22.08.2020 | 17:41

Мама ви дей.ба мало.умна с тея велоалеи... Велоалеи не се правят по тротоарите,алчни мал.оумници от общината!!!!

Отговори
14 5
Правила

Правила

23.08.2020 | 07:24

Щеше да е хубаво и всички булеварди да са с поне 6 ленти, но градът ни е старинен и това много ми харесва. Винаги някой друг е тъпака виновен за това че не спазваме правилата. Ако всички спазвахме правилата щеше да е много по-приятно. Хубавото е, че все пак много хора ги спазват.

Отговори
1 0
Адолф Джугашвили

Адолф Джугашвили

23.08.2020 | 09:03

Това ако е в друг сайт , веднага ще бъдеш блокиран. Псуваш диалектно като дядо си. Селяндур

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?