71

Hills Of Rock, ден втори: Mercyful Fate и Behemoth - приказка за акордите на дявола СНИМКИ

10 по скалата на Рихтер разтресе земята под Гребната база. Настъпи мрак, навсякъде пламъци изплезиха дълги езици, небето се разтвори широко, а ад и рай се влюбиха от пръв поглед и останаха вечно вплетени. Не, това не е извратена прогноза за времето или отчет на Института по сеизмология. Тук става въпрос за нещо в пъти по-мащабно, което има свръхсилите да промени из основи човешките възприятия, а именно втория фестивален ден на Hills of Rock в Пловдив. Дръжте се здраво, ще друса!Вчера вечерта няколко пъти ме попитаха "Хей, как беше на фестивала днес? Имаше големи банди в афиша!". Най-краткият отговор, който съм давал някога, е Денят на страшния съд. И съм убеден, че в тези три думи няма и щипка хипербола.

Коравите акорди започнаха своя щурм на публиката малко след 17 часа. Жегата отново се почувства безсилна пред ентусиазма на метълите и отчете втора поредна загуба.

Първи в дяволската рулетка на сцената се завъртяха лудите момчета от Tenside. Мюнхенската жилка в метълкор и груув метъл бандата си пролича още в първите секунди. С 40-минутен сет Tenside даде остро начало на главозамайването на фест аудиторията. Групата може да се похвали със 17-годишен опит, заради който стъпките им по сцената определено все още отекват в спомените на феновете. Германия отстъпи място за Италия на главната сцена на Hills of Rock. Твърдият саунд продължи да владее въздуха и пространството с Nightland. Бандата от Ботуша бе нужният катализатор, който да повиши градусите с още няколко преди черешката на тортата за втората фестивална вечер.

Към 19 часа на вратата на метъл феновете почука шведски тайфун. Да, правилно се ориентирате, става въпрос за магичните Majestica. Фронтменът Томи Йохансон, който е чудовищен китарист на титаните от Sabaton, показа извънземните си вокални способности и остана очарован от топлия прием на публиката. Симфоничното пауър метъл приключения продължи около час и на никого от присъстващите не му се искаше да свършва. Взривяващото участие на бандата бе една прелюдия не само към наближаващия хедлайнер за вечерта, а и към днешния ден, в който по сцената ще газят танковете от Sabaton.Към 20 часа на главната сцена се активира британски експлозив, който оставя следи в радиус от десетки километри. Bury Tomorrow буквално разместиха всеки един болт в главите на метълкоре и груув метъл маниаците. На живо момчетата звучат убийствено и вярвам, че всеки ще се съгласи с това. Със сигурност причината не се крие само в това, че основният вокал и басистът са истински кръвни музикални братя и имат неразривна връзка помежду си. Bury Tomorrow просто знаят как да заформят онази химия между себе си и хилядите фенове, жадни за нажежаващите им парчета. Изключителна е симбиозата, която британската банда поддържа на сцената и не оставя нито секунда за поемане на дъх. Момчетата призоваха публиката да вдигне много шум за следващите групи от афиша. "Невероятно е да делим една сцена с такива банди. Да вдигнем шум за тях", каза Даниел и така нахъса метълите, превзели Гребната база, че те вече бяха готови за Деня на страшния съд. 

Вратите за първия кръг на ада под небето отвориха Behemoth. Реки от кървав дет метъл заляха сцената, а изумително огнено шоу напомни на всички куфеещи, че са се отдалечили значително от спокойствието на рая. Полската банда, която кърти сцените вече три десетилетия, превзе Hills of Rock с впечатляващо пиро шоу и песни. Всяка една музикална композиция следва точни предписания - бърка с пръсти в съзнанието, прави пълна бъркотия и гъделичка метъл фантазията  на всеки един от неуморните почитатели. Behemoth, у които се усеща привкусът на Venom, патентовали взривоопасния жанр, вдигнаха еуфорията на следващо ниво. Полска класа, див сценичен екшън и приказка за акордите на дявола. Бандата се среща с българските си фенове след тригодишна пауза, обяви Нергал и се реваншира подобаващо за тази твърде дълга пауза. Ето, че настъпи моментът на второто пришествие с произход Дания. Емблемата на вечерта в лицето на Mercyful Fate буквално сграбчи маниаците за гушите и ги разтърси здраво, за да осъзнаят максимално бързо, че всичко, което се случва пред очите им не е сън. Това е епицентърът на музикално блек и прогресив метъл торнадо, от което спасение няма. Точно тук адът, сътворен от страна на датското чудо и раят, в който феновете попаднаха след толкова години чакане, сключиха вечен съюз. 

Mercyful Fate се бяха подготвили отлично за дебюта си на българска сцена. Уникална сатанинска обстановка, железен саунд и пронизващ вокал от Кинг Даймънд. Фалцетните рекорди отвориха едновременно оставащите осем порти до деветия кръг на ада. Повярвайте, пъкълът бе адски горещ и всяка секунда в него си струваше. Смъртта стоеше настрани и куфееше, а призраци кръжаха нагоре надолу според  коравите ноти. Истинска касапница в най-добрия смисъл, който може да има това определение. Кинг Даймънд остана верен на неподражаемия си стил - с уникален корпспейнт, сценични костюми и маски. Това блекметъл шоу влезе в първите страници на всички сатанински издания и обърна ада с главата надолу. Дотолкова, че обичайните му обитатели си стегнаха багажа и избягаха за секунди. След епичния сет, филмовата визия и размазващите рифове, Кинг Даймънд благодари горещо за приема. Поклони се дълбоко на феновете от всяка страна на сцената, което може да считаме за мъжка дума. Обещание, че ще има още един епизод на Mercyful Fate на родна земя. Докато стане време за него, сатанинските акорди ще плуват в реката на спомените. Останалите две фестивални сцени "На тъмно" и Music Jam удържаха фронта и не отстъпиха нито крачка назад. Там имаше неописуеми подаръци за истинските ценители. Като например група "Силует". Бургаският диамант притежава един особен блясък, който хипнотизира и кани вътрешната вселена на пътешествие до звездите. Те владеят рока до съвършенство и това се усеща във въздуха. Това важи с пълна сила и за Милена, която е истински боец и ветеран в това отношение.

Магнетичният й образ "открадна" значителна част от публиката на другите две сцени. И как да бъде другояче, когато е изпяла едни от незабравимите пост-пънк и рокендрол парчета в българската музика. Милена е една от яркосветещите перли в короната на родната рок сцена и това няма как да се промени. Реакцията на феновете на всяка нейна песен от сетлиста вчера е неопровержимо доказателство за това. Прозвучаха емблематичните "Месо", "Истина", "Ха-ха" и ред други, които лудите по рокаджийката пяха с пълно гърло. Сцена "На тъмно" превзеха още музикантите от Abysmatic, Северозападните и Boomerang. Третият музикален подиум Music Jam също даде път на бг таланти. Публиката имаше възможност да чуе завладяващите Blue Lemon, Diahonored, Dumbfound и Dash the effort. Те грабнаха сърцата на публиката и ги наелектризираха така, че вторият фестивален ден да бъде изкован със златни букви в съзнанието на всеки един. Титаничните "Конкурент" пък завършиха родния музикален цикъл подобаващо. Аз поне не познавам човек, който да не ги обожава или най-малкото да има незабравим спомен с поне една тяхна песен. Сетът на "Конкурент" зарадва истински рокаджиите, избрали точно тази сцена и показа, че творчеството им е непреходно. Вечерта завърши с гърмежи от ясно небе в лицето на Marco Mendoza, който никога не е бил в по-добра форма за класен рок. 

Ето, че дойде и третият последен ден на Hills of Rock. Прощаването с най-мащабния рок фестивал в страната обаче ще е повече от обещаващо. На главната сцена ще ви очакват District 13, Hangarvain, Mister Misery, Dagoba, Testament и Sabatoooon. 

На другите две сцени ще се вихрят Roadwire, Maze Hunters, Hellion Stone, Lek city case, Scroletics, Dead man's hat и Basska. 

Не е за изпускане. А до тогава прочетете за Първата световна война. Защо ли? Защото само след няколко часа сцената на Гребната база ще е бойно поле. Дано ви стиска.

Снимки от Валентина Биларева и Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Масон

Масон

23.07.2022 | 21:24

Половината коментари са писани от чалга фенчета с малко мозък . От чалгата се затъпява. Неразбиращи от музика критикуват Рок музиката . Стоте си на село там чалгата е вървежна .

Отговори
2 2
Хеви метъл

Хеви метъл

23.07.2022 | 15:23

Мерси за статията .

Отговори
1 2
Българин

Българин

23.07.2022 | 15:02

Наркомани!

Отговори
3 2
КУКУ

КУКУ

23.07.2022 | 14:50

Ковид-19, всички ще се заразите!

Отговори
1 2
Луцифер

Луцифер

23.07.2022 | 14:42

До всички коментари по долу . Чалгарите да си затваряте устата . Слушайте си вашите задръстени гюбеци и не пишете глупости. Който не разбира от такава музика да си трае.

Отговори
3 3
Тони, ти си крете.н

Тони, ти си крете.н

23.07.2022 | 14:03

Тони, ти си пълен деби.л.

Отговори
1 2
Буца

Буца

23.07.2022 | 14:43

Ти също. Да ти се връща четворно.

Отговори
1 0
Мимето

Мимето

23.07.2022 | 13:23

Той дядо Николай ще им замете с кандилницата всички дяволи

Отговори
2 1
Буцефал

Буцефал

23.07.2022 | 14:48

Тъпо че чак задръстено .

Отговори
1 3
Българин

Българин

23.07.2022 | 12:40

Наркомани!

Отговори
5 5
Буцефал

Буцефал

23.07.2022 | 14:47

Като тебе сам се описа . Май слушаш само поп , рап може и си израснал със сръбско ,гръцко или чалгия и друга подобна гнус . Без да обиждаш Рок музиката наркоманче. Аз слушам рок но харесвам и класика и джаз . Какво ще кажеш българче . Я да те видя критико

Отговори
3 2
Хеви метъл

Хеви метъл

23.07.2022 | 15:25

Кой е наркоман бе . Я да траеш там чалгар задръстен . Само чалгопитеци може да напише тази тъпотия.

Отговори
3 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?