Следвайте ни

Група „Ревю“ и Васко Кръпката в Пловдив - ренесанс на пънкарски и хипарски времена СНИМКИ

Васил Гюров: Нека културата не остава в задните улички!

viber icon

Вярвате или не, D2, група „Ревю“ и Васко Кръпката с неговия „Подуене Блус Бенд“ се озоваха в центъра на Пловдив, за да припомнят онези пънкарски и хипарски времена, които мнозина връщат на лента в главата си с огромна доза носталгия. 

Взривяващият сетивата концерт се състоя на издигната сцена на емблематичната ул. „Иван Вазов“, точно до Народна библиотека „Иван Вазов“. Поводът за пътешествието по ноти до миналото бе навършването на 7 години от провъзгласяването на Пловдив за Европейска столица на културата, както и празника на града, който се чества днес. Несравнимият подарък за меломаните започна след 18 часа, като първи на сцената излязоха да подгреят атмосферата музикантите от група D2. Публиката очакваше с нетърпение да чуе евъргрийните на групата и ги получи.

„Нямаше кой да ни каже“, „Тук и сега“, „100 години“, „Аз и ти“, „Две следи“, „Не мога да спра да те обичам“, „Ако някога“ и много други накара феновете да пеят и да танцуват. Нежните изпълнения разпалиха любовта и десетки двойки се прегърнаха и целуваха на любимите парчета. Какъв по-хубав пейзаж насред центъра на Пловдив?

Само след минути обаче романтиката бе заменена от хипарски времена и изтънчен блус. „Подуене Блус Бенд“ направо изкипя на сцената и я вдигна във въздуха. Диригентът на бенда Васко Кръпката бе в топ форма, а музикантите до него подариха на Пловдив час и половина музикален екстаз.Блусарите представиха няколко от последните си песни, но както обеща Кръпката в началото на концерта, прозвучаха онези, които публиката иска и обожава. Разбира се, става въпрос за класиките „Няма бира“, “Ден след ден“, „Кучето от крайния квартал“ , „Блус за VW бус“, „Нека бъде светлина“ , „Хипарски времена“ и много други.

Като една машина на времето Васко Кръпката пренесе присъстващите десетилетия назад, позволи на вътрешната им вселена да куфее от сърце и запечата ярък спомен от музикалната програма в Пловдив, което бе и задача номер 1 както на блусарите, така и на организаторите. Финалът на четиричасовия музикален сет на сцената на ул. „Иван Вазов“ бе повече от грандиозен. Пред публиката излязоха музикантите от група „Ревю“. Само появата им предизвика фурор, а когато започнаха да свирят се разтресоха паветата по емблематичната улица.Васил Гюров и компания забиваха хит след хит, а феновете танцуваха и подскачаха, изкушени от сексапила на пънка и ню-уейв звученето. Енергията, която „Ревю“ носи и създава на сцената не може да се опише с прости думи, а трябва да се почувства. Потъвайки в музиката, тялото ти се издига в безгравитационно поле, разтърсва те из основи и те завърта с безумна скорост по орбитата на галактиката от безбройни емоции. Стил, класа, изящество и професионализъм. Думи, които описват малка част от всичко това, което е „Ревю“, когато излезе на сцена и направо развинти главите на меломаните.Част от сетлиста на бандата бяха „1968“, „Закуска“, „Чичо“, „Малко момиченце“, „Шарената сянка“,  „Ала бала“ , „Мухите“, „На Чочо бара“, „Ралица“ и всички онези парчета, които взривяват сетивата. 

Малко преди финала, към 22.30 часа, концертът бе прекратен заради оплаквания от пловдивчани за шум. Въпреки, че микрофоните бяха спрени, Васил Гюров изпълни докрай последното парче „Ралица“, а публиката пя с пълно гърло, за да компенсира липсата на вокал. Случката бе повод Васил Гюров да призова управниците да не пъхат културата в задните улички, а да имат малко повече уважение към творците. Призова и малчуганите, присъстващи на концерта, да изкарат културата, творците и музиката на по-преден план. 

Ситуацията учуди и възмути всички, предвид че забраната за вдигане на шум влиза в сила от 23 часа. На феновете остана да се молят "Ревю" отново да се завърнат в града под тепетата след този гаф, а музикантите да получат извинение. 

снимки от Валентина Биларева

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?