Следвайте ни

Графитите на Пловдив – арт или траш? СНИМКИ

Графити на знайни и незнайни автори покриват стени на сгради, улични лампи, закътани ъгли и централни места в Пловдив. Някои от шарените пръски са истински шедьоври на съвременното изкуство, а други представляват криви надписи, нецензурни послания или пък свидетелстват за футболни разпри.

„Жалко е, че красивите графити на Насимо и Стерн трябва да се справят с поривите на хлапетата, които не ценят работата им. Неведнъж техни произведения са осъмвали покрити от грозни драсканици. Крайно време е да се вземат някакви мерки и да се пази труда на стрийт артистите. Не искам да коментирам и плесканиците по скалите на тепетата. Тъжно е, че няма кой да ги пази от вандалските прояви“ – споделя Александър Василев. Двадесет и пет годишният мъж живее в близост до Дановия хълм и казва, че неведнъж е гонил малчугани със спрей в ръка. 

Улица „Найден Геров“, която отделя тепето от центъра съвсем ясно разграничава „арт графитите“ от „траша“. От едната й страна се простират забележителни картини от известния стрийт артист Стерн, а от другата полепнали по скалите на Сахат тепе са хилядите безформени послания от спрей. Преди време в подножието на хълма стояха и рисунките на Стойчо Гагъмов, които изобразяваха различни български революционери, но през август миналата година „Чистота“ отдели повече от месец, за да почисти сиенитните скали от тях.

„Има си места, на които да се рисува или драска, както искате така го наричайте. Сгради, чиито собственици са дали съгласието си, специално осигурени бетонни стени и т.н. Тепетата определено не са подходящо място. От там нататък дали е арт или не, няма значение. Важното е шарении да има там, където е позволено. Според мен Общината трябва да отделя повече внимание и да пази вековните скали от хулигански набези“ – категорична е Людмила, която работи на центъра и всеки ден минава по улица „Найден Геров“.

Пъстрите драсканици дразнят и дядо Илия, който твърди, че единственото хубаво на спреяджиите е че трепят комари докато рисуват.

Въпреки вълненията около пловдивските графити, чужденци от близо и далеч идват в Европейската столица на културата и се натъкват на тях ежедневно. Някои туристи приемат за интересни надписи от сорта на "Ботев 1912" или "Завинаги Локо". Преди време пловдивчани станаха свидетели и на снимка на японски турист, който се щракна със срамен надпис от Сахат тепе и едва ли е бил очарован, ако си е превел посланието. 

Габриела Лазарова

Редактор

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?