71

Градушката разплака земеделците в Садовско, излизат на протест утре СНИМКИ (ОБЗОР)

Земеделски производители от Садово, чиято реколта беше съсипана от градушката,  се очаква да излязат на протест утре и да преградят с техника пътя от Пловдив за Турция. Те си тръгнаха недоволни от читалището в Садово след срещата с експертите от държавен фонд "Земеделие" и Министерство на земеделието, след като не можаха да получат отговор на въпроса: Докога всяка година по няколко пъти стрелбата по ледените облаци ще спира заради прелитащ самолет?

Във вторник градушка помля хиляди декари със зеленчуци на средни и малки земеделски производители от Садово и Чешнегирово. Ледените късове с размер на череша образуваха във вторник следобед четири пръста ледена покривка, която превърна след това нивите в море. Десетки декари тиквички се оказаха напълно унищожени от стихията и останаха да гният на полето вчера. Почти готови за бране те се оказаха направо накълцани на корена, а царевицата и пипера овършани.

Тиквички плуваха в нивите вчера, в тях водата бе до колене. 

  

Нервите на много от земеделските производители не издържаха и със сълзи на очи се изправиха пред експертите от Държавен фонд "Земеделие" и Министерство на земеделието на срещата в читалището на Садово , за да попитат докога това ще продължава.

"Гладни сме в буквалния смисъл на думата, и съсипани, разбирате ли. Всичко загубихме и не е за първи път. Филмът "Прелитащи самолети" е несериозен", разплака се земеделецът Трифон Трифонов и показа напуканите си от работа ръце. Той припомни, че миналата година три пъти са преживявали този шок и ужас, а тази година вече два пъти, като във вторник вече са загубили всичко- вложените средства за сеитба, семена, обработка, дължат на аптеките за препарати,  а торове са купували на тройно по-високи цени. Той искаше да знае кога ще започнат огледите и описването на щетите и какво ще получат земеделците като обезщетения за съсипаната продукция. Георги Свиленов от Поповица скочи възмутен и попита как да вярват, че ще получат обезщетение, след като още не е получил парите си за миналагодишната реколта, утрепана от градушката. 

Напрежението на срещата ескалира и кметът на Община Садово Димитър Здравков също не издържа и изригна срещу експертите.

"Тези хора искат да видят, че държавата застава зад тях. Стига вече обещания, то трябва да ви изкараме с бюрата навън", изригна кметът на Община Садово и напусна срещата ядосан. Той призова и земеделците да направят това и заяви, че утре излизат с техниката на пътя.

По време на срещата стана ясно, че обезщетения ще получат и застрахованите, и незастрахованите земеделци. Първо те ще трябва да подадат заявления, ще се изготвят протоколи, ще бъдат събрани от всички пострадали стопани от цялата страна  и след като се види каква е сумата , с която се разполага, ще бъде определено и обезщетението. При различните земеделски култури размерът ще е различен.    

    

 

По отношение на питането докога заради прелитащи самолети ще се спира стрелбата по ледените облаци, експертите обясниха, че те нямат отношение към това.  

   

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?