71

Гейши, магьосници и приказни създания откриха площад “Театрален” СНИМКИ

С карнавални костюми, празнично скандиране и официално грандиозно шествие беше даден старт на тазгодишните празненства по случай Международния ден на театъра в Пловдив. Ученици и студенти от театралните школи и училища в града заедно с актьорите от Драмата и Кукления театър огласиха двора на Драматичния театър с радостни възгласи, пременени в приказни театрални костюми. 

От двора на театъра точно в 12 часа тръгна и огромно празнично шествие по главната улица, която беше озвучена от приповдигнати викове под звуците на тъпани и барабани. Стотици минувачи не пропуснаха да поспрат и да се включат в шествието, за да уважат родните театрали. В него се включиха още Александър Секулов, Сюзанна Арутюнян-Василевска - директор на театъра, зам.-кметът по култура Пламен Панов, Петър Влайков - директор на Кукления театър и много граждани, които допринесоха за празничната атмосфера с аплаузи и радостни викове, адмирирайки пловдивските актьори.

Шествието продължи до площадът между улиците „Лейди Странгфорд“, „Цариброд“ и „Ангел Букурещлиев“. Там в 13:00 ч. официално беше изпълнено решението на Общински съвет на град Пловдив мястото да носи името Площад „Театрален“.

Целта е да обозначим пространството, на което се е намирал Международен театър „Люксембург“ и се е създала първата професионална театрална трупа в България. 

За откриването на площада няколко думи казаха кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът Пламен Панов, както и бившият директор на Драматичен театър - Пловдив министър Кръстю Кръстев.

Г-н Панов пожела на служителите на Мелпомена да продължават да обединяват българската публика все така. Той също пое ангажимент от тук нататък площадът да бъде ясно и специално обозначен с новото му наименование, за да знаят не само туристи, а и пловдивчани, че именно това е Площад "Театрален". 

"Днес, на тази скромна церемония, се обръщаме към паметта на всички дейци, чиито усилия, гласове и творчество са вградени в днешното театрално изкуство. Ние ви пазим в паметта си, следваме посоката, служим с цялата си отговорност и дълг. На всички колеги желая полет на духа, твърдост и кураж, смирение пред изкуството в името на негово величество българския театрален зрител", каза Сюзанна Арутюнян-Василевска. 

Кметът Костадин Димитров също честити на театралите празника и им благодари за усърдната и добра работа, която вършат и пълнят многото пловдивски сцени. 

"Щастлив съм, че сме заедно на Световния ден на театъра, за да дадем дължимото признание на творците и хората, занимаващи се с театрално изкуство в Пловдив. На площад Театрален всеки минувач е герой, всеки ъгъл е фон за приказки, които чакат да се разгърнат. Това е една стара мечта на всички, които правим театър, една мечта, която благодарение на тези хора се превръща в действителност", сподели министърът на културата Кръстю Кръстев.

Празникът ще продължи и вечерта с представления на спектаклите „Едип и пророците“ и „Ръкомахане в Спокàн“, като билетите ще бъдат намалени специално на 15 лв. Тях можете да закупите от касата на театъра. Зрителите ще имат удоволствието да се насладят на чаша шампанско след края на спектаклите.

В ресторант „ТеатъРа“ от 21:00 ч. пък ще се предлагат авторски коктейли, вдъхновени от представления на театъра, а за музикалното настроение ще се погрижат Едит Унджиян и Георги Зайков. 

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Георги

Георги

28.03.2024 | 17:25

За съжаление всичко копираме вече от упадъчния и атеистичен англо-саксонски запад. Превръщаме се в лесно манипулиуема паплач.

Отговори
0 0
rtyrty

rtyrty

27.03.2024 | 15:38

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- http://gg.gg/xlman

Отговори
0 0
Театъра на Абсурда!

Театъра на Абсурда!

27.03.2024 | 14:41

Здравейте циркаджии!По здрав и на най-големия циркаджия и на цялата масовка!Прекръстете площада пред Общината в Площад “Цирков” и да приключва този бутафорен и измислен циркаджилък!Ми то като не може да се похвалите с нищо друго поне играйте в театъра на Абсурдите и направете нещо за града,че както е тръгнало ще малко и с камъни же ви изгонят от Пловдив!

Отговори
3 1
театрал

театрал

27.03.2024 | 14:22

този колоездач пак се снима,ами той не е бил и на едно представление!!! Аман от спортисти,джудисти и малограмотни началници!!

Отговори
2 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?