46
Следвайте ни

Ген.-майор Явор Матеев: Няма по-висш дълг от това да служиш на родината

viber icon

„Присъствате на страхотен празник. На най-свещеният ден на полагане на военна клетва  от български военнослужещи, достойни мъже на майка България. Няма по-висш дълг от това да служиш на родината. Полагате военна клетва и току що се заклехте и произнесохте клетвените слова пред бойното знаме на Специалните сили на българската армия. Направихте го в навечерието на свят ден за Силите за специални операции - 18 октомври. На тази дата през 1944 година смелите мъже от Парашутната дружина, само година и половина от нейното създаване, влизат в ожесточена битка с хитлеристките войски при включването на България във Втората световна война на страната на Антихитлеристката коалиция". С тези думи ген.-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) се обърна към военнослужещите и всички присъстващи на честването на Деня на парашутиста в Пловдив. 

"Парашутната дружина дава много жертви. Но при последвалите атаки следобед воините превземат най-добре укрепения рубеж от хитлеристката отбрана. В този ден парашутната дружина дава 36 убити и повече 60 ранени в първите бойни минути на своето участие. При последвалите битки в първата и втората фаза на Втората световна война парашутната дружина, която се състои от около 400 души, дава 59 убити и 160 ранени. Няма формирование от Българската войска, участвала във войната, да е понесла такива загуби, измерими в личен състав. И това се дължало най-вече на факта, че дружината, поради обективни и субективни факти, е била използвана за най-тежките направления на битката", каза ген.-майор Матеев. 

„От тогава до днес нашите Специални сили са минали през различни перипетии – през възходи, през моменти на сериозни изпитания. Но Силите за специални операции днес са по-живи от всякога. Те са основна част от архитектурата на националната сигурност и на войската на Република България“

Ген.-майор Матеев се обърна и към родителите, близки, роднини и приятели на новоназначените военнослужещи, които присъстваха на момента на полагане на клетва:

„Родители, искам да ви благодаря, че стоите зад синовете си, че сте ги окуражили и вярвам помогнали в избора им да се влеят в редовете на БА, да се влеят в редовете на Силите за специални операции. Бъдете убедени, че вашите синове са дошли на специално място. Място, където ще възмъжеят, ще станат два пъти по-големи мъже на родината, ще изпълняват своя дълг към родината, ще поставят на първо място любовта и дълга към отечеството. Да знаете, че тяхната професия ще бъде изпълнена с много предизвикателства, трудности и лишения, но съм убеден, че ще им донесе и огромно удовлетворение".

Командирът благодари на митрополит Николай за подкрепата от страна на църквата. "Без вяра нищо не се постига. Затова и на нашето знаме пише "С нами Бог". Вярата и Бог ни окрилят, закрилят и водят към победата", посочи ген.-майор Матеев.

Той благодари и на кмета на града Здраво Димитров за подкрепата, която оказва, като каза: "Нямаме по-добър адвокат от вас сред пловдивското общество. Благодаря за всичко, което правите". 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов

20.10.2021 | 21:44

Какъв дълг всички лентяи и хора които не могат да се реализират другаде отиват в казармата хем нищо не работят хранят ги обличат ги казват им какво да правят и какво не така че и акъл не им трябва всички в армията са едни търтеи вземащи едни незаслужени заплати

Отговори
0 1
Аман от бутафорни генерали

Аман от бутафорни генерали

17.10.2021 | 18:49

Този смешник Ген. Шивиков щеше да го разнася в мешката заедно с цялото въоръжение в бойна обстановка.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?