71

Фестивал на Бунарджика сбъдна детските мечти, родителите във възторг

Фестивалът "С деца на тепе", който се провежда на главната алея на Бунарджика обра точките по всички параметри и остави истински щастливи както малчуганите, така и техните родители. Мащабното събитие стартира в 10 часа, като още в първите минути алеите се изпълниха с нетърпеливи малки посетители. Те обаче съвсем не подозираха, че само в рамките на няколко метра в едно цяло са събрани мечтите им. Накъдето й да се обърнеха - тяхното внимание бе пленявано от интересни и забавни неща.Кметът на район "Централен" Георги Стаменов откри официално фестивала. „Пожелавам на всички деца много усмивки, радост, щастливи игри, а на учениците желая успешна нова учебна година! На добър път на фестивала „С деца на тепе“ – вярвам, че след като той вече е част от културния календар на Пловдив, ще се превърне в традиция“, заяви Стаменов пред събралата се публика. Програмата на изградената сцена продължи с богата музикално-артистична програма, която включваше народни танци, детското куклено представление на ДКТ-Пловдив „Чук и Пук”, импро театър за деца, изпълнения на китара от деца, корейски танци, флашмоб, тик-ток танци, зумба и още куп забавления.

Над 50 шатри бяха разположени по дължината на алеята. Може би цял един ден няма да стигне на децата да се включат във всяко едно занимание, което представят участниците във фестивала. Със сигурност небивал интерес предизвикаха служителите на пожарната. Там беше ситуиран пожарен автомобил с екип огнеборци, които обясняваха на децата какво има на разположение в тежкото возило и как гасят пожари. Десетки малчугани се възползваха и от възможността да влязат в ролята на спасители. Те сложиха спасителна жилетка, скочиха в надуваема лодка хвърляха пояс към поставена цел, да изпитат умението си да бъдат точни и да спасят човек в нужда. Родителите снимаха с усмивка, а децата насочиха мечтите си към това, че и те могат да бъдат герои - точно като пожарникарите и спасителите.

Детското внимание привлякоха и служителите на реда. На алеята бяха разположени полицейски бус, мотор и патрулка, а отстрани униформени бяха изложили някой от важните си атрибути, като палка, белезници, пушка и т.н. Полицейското куче пък се радваше на засилен интерес, а полицаи обясняваха как им помага при издирване и залавяне на лоши хора.

Фестивалът "С деца на тепе" предложи още десетки възможности за учене и забавление.  Хлапета се пробваха на тъкачен стан, търсиха къде са пеперудите в джунглата, разбраха как правилно се рециклира, отдадоха се на настолни игри, заинтригуваха се от роботиката. Детското внимание на Бунарджика бе превзето също от актьорски уъркшоп, крафт занимания, учене на английски чрез игра, открита бойна тренировка, редене на пъзели и творчески работилници за изучаване на българския фолклор. Доброволци от БЧК разказаха за организацията и предложиха интересни игри, а пък доброволци от "Аварийно спасяване" разказаха за същността на доброволчеството, показаха как се оказва първа помощ и демонстрираха едно от високопроходимите си возила, с които оказват помощ при нужда и достигат до труднодостъпни терени. 

Повече от 1000 души превзеха алеята на Бунарджика, за да видят усмивките на децата си и да им предоставят запомнящи се мигове. Всеки родител запечата тези мигове с телефона си, използва и момента съботата да се превърне в един полезен урок, съчетан с осъществяване на мечти. В рамките на фестивала много от малчуганите вече избраха своята бъдеща професия. И познайте. След години ще има много свежи попълнения в редиците на пожарната, полицията, спасителните служби, както и сред лекарското съсловие. Това е трето издание на събитието, което се връща след 3-годишна пауза и за първи път е част от Културния календар на Община Пловдив.  

снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 19:41

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Браво,Централен!

Браво,Централен!

10.09.2022 | 13:26

Много усмивки дарихте днес на децата!Благодарим на огнеборци и полицаи,полезно беше!Хубави инициативи.

Отговори
4 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?