Следвайте ни

Имената на пловдивски ученици грейват от Голямата базилика СНИМКИ

viber icon

Имената на десетки доброволци - ученици от различни пловдивски гимназии, ще бъдат изписани на специална метална плоча до входа на Голямата епископска базилика. Това каза доц. Елена Кантарева, която е зам.-директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и ръководи довършителните работи по интериора на базиликата. 

В момента текат довършителните работи по интериора на базиликата, чието официално откриване се отлага вече близо година.

От общината казаха, че датата за това вероятно ще е в началото на септември. Ще бъде направено всичко възможно официалното откриване да съвпадне с празника на Съединението.

В момента в Епископската базилика работят доброволци от Английската и Хуманитарната гимназии. Те изнасят засипващия материал, с който бяха покрити разположените до далечните стени мозайки. 

„Викаме младежите, когато имаме нужда от отстраняване на пясък и отпадъци, за да могат реставраторите през това време да работят. Те изнесоха на ръце и в колички тонове засипващи материали“, каза доц. Кантарева. 

Тя припомни, че именно ученици от пловдивските елитни гимназии качиха мозайките за втория етаж миналата година. Те бяха като един гигантски пъзел на малки секции с обща площ 800 кв. м.

„Основната работа по интериора е свършена, но има още много довършителни дейности“, каза доц. Кантарева.

Напълно е готов магазинът за сувенири. Единствено той е стъпил на под от големи червени плочи – такива, каквито са били преди 17 века. 

Снимки от Наташа Манева

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?