Следвайте ни

Етнографският музей получи чуден имот на пъпа на Стария град СНИМКИ

viber icon

Етнографският музей получи от общината за безвъзмездно ползване красива възрожденска сграда на ул. „Съборна“ № 20. 

Имотът е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение. Той е с обща площ 223 кв. м., която включва сграда на 2 етажа, със застроена площ 129 кв. м. и полуподземен етаж и тавански етаж – 65.90 кв. м.

Със своя заповед от 3 февруари 2021 г., Кметът на Пловдив Здравко Димитров предоставя безвъзмездно за управление на Регионален етнографски музей – Пловдив имота. 

„Той ще бъде ползван за експонирането на част от нашите богати етнографски колекции, както и за създаването на музейно-образователен център. По този начин се реализира една отдавнашна мечта на музейната колегия за допълнителна експозиционна площ“, каза директорът на музей д-р Ангел Янков. 

Днес бе извършен акта на приемо-предаване между двете страни, като предстои музеят да направи ремонт на помещенията за своя сметка. 

Подписите върху документа поставиха директорът на РЕМ – Пловдив доц. д-р Ангел Янков, заместник-кметът Пламен Панов, в присъствието на представители на дирекция „Общинска собственост“, на служители на Етнографския музей, на директора на ГХГ – Красимир Линков, на представители на РАМ – Пловдив и отдел „Култура, археология и културно наследство“.

Регионалният етнографски музей – Пловдив е основан през 1917 г. През 1938 г. по инициатива на кмета на града Божидар Здравков е поставено второто начало на съвременния музей: най-представителната къща на възрожденския Пловдив – Куюмджиевата, е определена за Общинска къща-музей. На 14 октомври 1943 г. новият дом на музея е отворен за посещения. 

„Сърдечно благодаря на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и на заместник-кмета Пламен Панов! Днес е един щастлив ден за нашия музей, който както знаете е утвърдена институция със столетна история и сериозен принос за съхранението, изследването и представянето на българските традиции“, каза директорът на РЕМ – Пловдив доц. д-р Ангел Янков.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай