Следвайте ни

Етнофестивалът „Лилково поСреща” разкри тайните на родопската кухня СНИМКИ

Кметът Павел Михайлов: Традициите са опазили българския народ в най-трудните моменти от нашата история

viber icon

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов беше специален гост на първия етнофестивал „Лилково поСреща”. На поляните край селото той се наслади на пъстрата фолклорна програма и поздрави участниците. Организатори на събитието са НЧ „Родопска искра 2020“ и СНЦ „Заедно за Лилково“.

„Фолклорът е част от душевността на българина и вашият етнофестивал ни позволява да се докоснем до това богатство. Подобни празници не само са възможност хората да се съберат и да се веселят, но и олицетворяват традициите и са връзка към миналото и нашите предци”, каза кметът Павел Михайлов. Той благодари на жителите на Лилково, че тачат традициите, които са опазили българския народ в най-трудните моменти от нашата история.

11 формации от различни краища на България радваха  гостите, които  пристигнаха в родопското село. Гората над селото закънтя от гайдарски ансамбъл, а след това изпълнители от Арда, Чепеларе, Момчиловци, Куртово Конаре, Марково, Орехово и Крумово накараха малко и голямо да пее и танцува.

По време на фестивала  се проведе и събитието „Празник на родопската кухня“, където гостите видяха на живо технологиите за приготвяне на родопски катми, лилковски рогатници, пататник и други кулинарни родопски специалитети.

Организаторите  бяха подговили и много допълнителни изненади за гостите- творчески работилнички, фотоизложба "Лилково във времето”, музей на открито  и благотворителен базар в полза на НЧ "Родопска искра 2020".

„Лятото е времето, в което много млади хора си идват по нашите села и за тях  празници, като фестивала в Лилково е възможност за разнообразие. Сигурен съм, че той е в сигурни ръце, защото лилковци сте доказали, че пазите обичаите и ги предавате на своите деца и внуци със същата любов, с която се грижите и за своето родно място“,  каза още Павел Михайлов.

След Лилково той присъства и на специалната интересна програма в село Злати трап, посветена на „Света Марина” и празника на селото. 

Празниците в двете родопски села започнаха с литургия, а всички присъстващи опитаха от специално приготвените курбани и седнаха на благодарствената трапеза. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?