Следвайте ни

Епископска базилика в Пловдив посрещна първите си посетители СНИМКИ

Уникалните цветни мозайки остават под ключ, докато  новият музей не се въведе в експлоатация

viber icon

Епископска базилика, известна още като Голямата, отвори врати днес преди обяд за първите посетители. Националният археологически паметник до католическата църква на бул. „Кн. Мария Луиза“  се възстановява  шеста  година  в партньорството между Община Пловдив, Министерството на културата и фондация „Америка за България“.  

Екскурзията   е част от програмата на проекта „По духовните маршрути на Пловдив“ и е напълно безплатна.  Сградата беше отворена за  любителите на античността  по изключение,  защото, макар и напълно завършена, не е въведена в експлоатация. Очаква се, че акт 16 ще бъде подписан идната седмица, когато е насрочена приемателната комисия.  Едва след оформянето на  всички документи  хората ще могат да разглеждат уникалните цветни мозайки от  4  век. 

Известната пловдивска общественичка  и издател  Надя Фурнаджиева,  ръководителят на екипа по реставрацията на мозайките доц.  Елена Кантарева, която е и зам.-директор на Общинския институт „Старинен Пловдив“,  и   доц. д-р Станислав Станоев от БАН водеха групата.  Преди да влязат в античната църква,   посетителите си сложиха  калцуни, които им бяха раздадени, и маски.  

Оказа се, че интересът към богатото  културно наследство на Филипопол е огромен. Най-малко 50 туристи, сред които бяха арх. Виолета Раева и бившият  председател на Общинския съвет Савина Петкова,   дойдоха на импровизираната екскурзия  по двата  туристически маршрута – Голямата и Малката базилика,  която беше реставрирана  и отворена преди  седем  години.  

Посетителите бяха изумени от  изкуството  на античните  майстори,  облицовали пода на  древния ранно – християнски храм с  цветни малки парченца мозайка във вид на  птици и оригинални  геометрични фигури.  До експонирането се стигна след много трудности и  огромни усилия на археолозите и реставраторите.  Останките от античния храм бяха намерени при строеж още през 80-те години и дълго време изоставени и превърнати в градско свърталище. 

Епископската базилика се счита за трета по големина на Балканите, с най-голям мозаичен под в света – 2000 кв. метра.   Експозицията е подредена в няколко сектора, на две нива, тъй като и подът  на тази църква  е бил двоен.  На стената до   стълбището  са сложени табели с посланията на дипломатите от различни държави за опазването на безценното културно наследство, а в самата сграда  са изписани имената на дарителите, помогнали за реставрацията на паметника.   

Пред входа са експонирани  античните колони от императорския градеж, а скоро ще бъде реставриран и древният фонтан, намерен при археологическите разкопки.   

По инициатива на Община Пловдив  българската държава кандидатства за вписването на мозайките на Голямата и Малката базилики, както и  съхраняваните в галерия „Тракарт“ в подлеза  до Тунела, в Листата  на световното наследство на ЮНЕСКО.  Паметникът на културата вече е вписан   в  индикативния списък. Предстои да се изготви план за опазване на  мозайките, който се приема с решение на Министерския съвет, след което Пловдив ще може да се похвали  пред туристите  с първия си паметник  на културата    от световно  значение. 

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?