Следвайте ни

Eмблематични стопани от три области представяме в изложбата "Фермер на Тракия 2020" СНИМКИ

viber icon

11 емблематични земеделски производители от областите Пловдив, Пазарджик и Хасково, са част от фотоизложбата „Фермер на Тракия 2020“, която е част от едноименния конкурс на вестник „Марица“.

Тя e експонирана в Цар-Симеоновата градина, до ДНА. Официалното откриване, обявяването на първенците и награждаването им ще е на 8 април. 

Номинираните за Агро Оскар са избрани между над 50 стопани, които се включиха в надпреварата за големия приз. До финал достигнаха земеделски производители, всеки от които е уникален със своята дейност.

Това са: Рангел Кисов от с. Говедаре, собственик на ферма за охлюви,  Мария Василева – с. Строево, съсобственик в семейна мандра, в която се произвеждат млечни продукти от овче и краве мляко собствена суровина, Виолета Крушкова – с. Брестник, производител на бутикови продукти от овче мляко, също от собствена суровина, Петко Атанасов – с. Драгойново – производител на биологичен мед, Христо Христакиев – с. Сърнегор – собственик на елитно стадо говеда, който е затворил цикъла на производство с месни деликатеси, Кунка Петкова – с Отец Паисиево – биопроизводител на гъби шийтаке, Денка Георгиева – биопроизводител на плодове и зеленчуци, с цех за преработка от с. Исперихово.

Представяме също Мария Тончева – потомствен фермер и съсобственик в оранжерия в с. Минерални бани, Евгени Колев – производител на полски зеленчуци  от Хасковско и Фикрет Мехмед – производител на зърнени и маслодайни култури от същия регион. Николай Георгиев е единственият сред номинираните, който умело съчетава науката и практиката със семепроизводство на български сортове домати в с. Стряма. 

Какво е било селското стопанство в Пловдивска околия в края на XIX и до средата на XX век, също показваме с интересни фотоси в изложбата. Подбрали сме и най-големите постижения на шестте научни института от системата на Селскостопанска академия в Пловдивска област.

Изложбата се реализира с подкрепата на Университет по хранителни технологии - Пловдив, Аграрен университет-Пловдив, „Агрия“ АД, "Кауфланд", „Филип Морис“ ЕООД, Община Пловдив, Община "Марица", "Метро", „Неохим“ АД, "Агрион", "Билла" и „Евро Ферт“ АД. 

 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?