71

EIVØR в Пловдив - непокорният скандинавски ритъм на сърцето СНИМКИ

Скандинавската кралица Айвор се превърна в моята музикална любов. Съвсем не се шегувам. Влюбих се в гласа й като тийнейджър, който си пада по съученичка и се чуди и мае как да контролира любовните си трепети. 


Още в първите секунди, когато Айвор запя, аз просто се вкамених. Светът спряна се върти, часовниците спряха да мърдат стрелки, прозяха се широко и заспаха отдавна бленуван сън. Усетих, че се влюбвам до уши в звука, който ме заобикаля, в жената, която стои насред Античния театър и споделя душата си. След всяка следваща песен се убеждавах, докато накрая сърцето ми взе думата - "Да, влюбен си в тази вълшебница". Как да противореча? Това беше истината! 


Как се стигна до тази магия? Нека започнем от самото начало. 


Вълшебството започна още в 20 часа снощи, когато сцената се превърна в дом за талантите на Ансамбъл "Тракия". Те накараха всички да замлъкнат и просто да се наслаждават на магията на българския фолклор с изпълнения като "Лале ли си, зюмбюл ли си" например. 


Това пътешествие продължи 30 минути и се превърна в уникална прелюдия към следващия невероятно прочистващ скандинавски сеанс. 
Изумителната EIVØR заблестя на древната сцена и предпочете да разтупти сърцата на публиката, без да им даде време да осмислят Космическата епопея, в която станаха главни герои. Не вярвам да има човек, който да е присъствал на концерта и да не е усетил онази безтегловност, онова безвремие, онази извънземна величина, с която е напоен гласът на скандинавската кралица. Той попива в душата като сълзи върху любовно писмо, хваща те за ръка и като опитен гид те развежда из всички забележителности в музея на емоциите. Този глас ти дава любов, на която няма как да не отвърнеш. Дава ти крила, които няма как да не използваш. Дава ти надежда, която ти е нужна точно сега, за да продължиш напред. Дава ти безплатен билет до един различен свят, в който се чувстваш истински свободен и способен да разкриеш всяка частица от себе си и то без капка свян. "За първи път съм в България. Тази гледка тук е... Уау!", каза Айвор, възхищавайки се на Античния театър.


Скандинавската кралица излезе на сцената със своята банда и отвърна на любовта, с която всички присъстващи я удариха. Айвор представи творчество както от стари албуми, така и от съвсем новия Enn, който официално излезе вчера - в деня на концерта й в града под тепетата. Пловдивската публика не първата в световен мащаб, която и а възможността първа да се докосне до този дългоочакван албум. 


"Новият ни албум излезе днес. Ще го отпразнуваме с вас тази вечер. Благодаря, че сте тук. Невероятни сте", каза EIVØR и се гмурна във водите на няколко нови парчета.


Всяка една от песните в сетлиста бе подредена така, че да настъпи желаната градация в емоционалната вселена на меломаните. Те сякаш бяха отделни епизоди от един човешки живот, с всичките му върхове и трудности, с всичките му любовни етюди, сълзи от смях и от жестока болка, с всичките му душевни терзания и въпроси към Бог и вселената, които често остават без отговор. 

Концертът беше един непринуден разговор със звездите на фона на нощен Пловдив. Тази симбиоза между космическия глас на Айвор и въздействашата атмосфера дадоха повече от успешен краен резултат - сбъдната мечта и вечни спомени. 


Прелестната скандинавска кралица поднесе немалко изненади за всички свои почитатели. Тя сподели, че знае много за България. И издаде тайната - "Имам приятел, български пианист, говори ми много за България". Айвор не успя да скрие и симпатиите си към българската народна музика. Под звездното небе групата изпълни и песен, която досега не е представяна на живо пред публика - Enn от едноименния чисто нов албум. 


"В нея се разказва за надеждата в трудни времена. Сега живеем в такова време, в което светът сякаш е полудял. Това е песен, която разказва за това да откриеш надежда и светлина в тунела, когато всичко изглежда безвъзвратно изгубено", каза певицата с космически глас, с който призовава скандинавските богове. 
Всеки заклет почитател знае, че Eivør е част култовия саундтрак към сериала на Netflix "The Last Kingdom". Тя подари на пловдивската публика и песен от него. 


Повече от час и половина Айвор държа в плен всички, които бяха дошли, за да попият с душата си всеки един момент от този исторически концерт. Дори и след финалната песен публиката не спря да аплодира бурно бандата, докато не се върне за бис. А може ли Айвор да откаже когато вижда, че е боготворена? Последният подарък - последно парче. 


"Надявам се скоро да се върна в България. За мен беше огромно удоволствие да свиря на това красиво място. Благодаря, че бяхте толкова отдадена публика", каза тя и помаха на почитателите си. 


След този душевен сеанс съм сигурен, че Айвор определено ще иска да дойде в града под тепетата и да преживее дежа вю. Няма по-хубаво от това - тя иска публиката, а публиката неистово желае нея. 


А аз открих музикалната любов на живота си. Чиста, истинска, преобразяваща, могъща, влиятелна и толкова проникваща надълбоко в душата, че те оставя без глас, за да чуеш този отсреща. А той... Той е способен да размества галактики. Като един истински скандинавски ритъм на сърцето. 

Снимки от Елена Йорданова 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?