1553

Дракон прекоси центъра на Пловдив във фестивал на уличните изкуства

Грамаден дракон се разходи тази вечер из центъра на Пловдив - в шествие от Фестивала за улични изкуства 6Fest.

Юбилейното десето издание е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. 6Fest се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Фондация “Пловдив 2019”.

Парадът тръгна в 19 ч. от МБАЛ "Св. Мина" и премина по  ул. "Иван Вазов", предвождан от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. Участват и танцьорите от  хип-хоп класовете на 6Fest, групите от Пловдив The Center и Dance Homе със собствени хореографии.

Парадът продължи от площад “Централен” по Главната улица, увлече пловдивчани от публиката и завихри цирков спектакъл на Малката главна пред бившата сграда на БНБ.

Утре предстои врото шествие - исторически парад.  От Небет тепе до площад “Централен” ще видим древни римски воини, както е било в античен Филипопол. За първи път 6Fest включва в програмата си група за исторически възстановки - това е „Първи Италийски легион“ от Свищов. Групата е основана през 2005 г. и е първата подобна у нас.

Групата пресъздава живота на римския легион в древната крепост Нове (днешен Свищов) в периода I-VI век. Участва в редица европейски фестивали - в Италия, Унгария, Полша, Румъния. Създава и фестивал на античното наследство у нас - „Орел на Дунава“, който се провежда в Нове край днешния Свищов.

„Първи Италийски легион“ ще започне античната си възстановка “Един ден в античния Филипопол” на Небет тепе в 17 ч.. След 17,30 ч. ще тръгне техния парад по ул. “Съборна” и ул. “Княз Александър І” до площад “Централен”. От 18:30 до 20:00 ч. групата ще направи демонстрации и гладиаторски битки на площада и на Римски форум Север и Запад.

Фоторепортаж на Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?