Следвайте ни

Деца майсторят кукерски маски в Стария град СНИМКИ

viber icon

Десетки родители  заведоха преди обяд децата си  да разгледат експозициите в Етнографския и Историческия музеи,  които участват в кампанията „ Месец на децата в музеите на Пловдив“.

Петгодишният Влади с възторг обикаляше залите  на Етнографския музей в Стария град , а най-много се захласна  пред витрините  с пушки и кукери.   „Сам ще правя  кукерска маска“, похвали се будното момче. 

Нели  се настани на  една от масичките, специално приготвени за посетителите   на втория етаж, и с удоволствие се захвана да оцветява рисунки с национални носии. „Харасех  пафтите  и чакръка“, сподели 9-годишната ученичка.  В музея  влезе  за втори път , а майка й Биляна  разказа, че е била много впечатлена и от Иконната галерия в Стария град.  Самата Биляна, счетоводител по професия,  предпочита през уикенда да  посещават музеи и галерии, за да научат  повече за историята и културното наследство на България.

 А на въпрос  как си обяснява, че дори и в топлото време  улиците на Стария град  обикновено са полупразни за разлика от многолюдната Главна,  Биляна предположи: „Вероятно повечето хора се интересуват от магазините“. И допълни: „Ние обичаме да видим нещо интересно и красиво“.

Аксиния  и  Слави пристигнаха в двора на Етнографския музей  със 7-годишния си син Антон и 9-месечния Деян, докаран с количка. „Искаме, докато  са малки, да  пробудим техния интерес към културата,  националния бит и българската история“,  обясни  с ведра усмивка Аксиния. 

„Децата имат интересни занимания  - могат да  рисуват,  да изработват кукерски маски, да  решават кръстословици. Има  и конкурс за  рисунка на тема какво най-много ме впечатли  в  Етнографския  музей. В  края на февруари ще излъчим победител, който ще получи голяма награда“,  изброи музейният педагог Светлана Василева.  Уредниците се радват, че през уикенда  има доста посетители,  като много  от тях идват заедно с децата. 

Деляна и Деян Георгиеви  разгледаха експозицията  в Историческия музей заедно с трите си деца на две, шест и седем  години.  На най-големия  Виктор най- много  допаднаха   пушките и щиковете, с които националните  герои  се борели за свободата на  България, а за спомен  момчето отнесе  подарък - тетрадка с илюстрации от историческото минало. „Обичаме Стария град – толкова е прекрасен!“, сподели лъчезарната майка на трите дечица. 

Инициативата за децата в двата музея продължава и утре при стриктно спазване на предпазните мерки. Дори и малките деца си слагат маски.

В Историческия музей посещенията са  безплатни за деца до 7 години.  Ученици плащат по един лев за вход, а за  бабите, дядовците и техните внучета е въведен  семеен билет от 3.00 лева. Родители с деца могат да разгледат експозициите с един семеен билет от 5.00 лева.

В Етнографския музей - Пловдив децата до 14 г. влизат безплатно. Цената на билет за родител е 6,00 лв., а семейният  за двама родители с деца от 14 г. до 16 г. -  10,00 лв, напомнят  от община Пловдив. 

Кампанията продължава през уикендите до края на февруари. 

Снимки: Атанас Кънев

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай