Следвайте ни

Дариха апарати за обдишване и маски на пловдивски болници ВИДЕО, СНИМКИ

viber icon

Три пловдивски болници получиха 15 апарата за обдишване и 100 000 медицински маски. Дарението е на стойност почти 1 млн. лв. и е разпределено между УМБАЛ "Св. Георги", МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Свети Пантелеймон". Първата получи 10 апарата, а останалите - съответно по 3 и 2. Апаратите и маските са производство на BTL Industries, които ги предоставят за ползване на лечебните заведения в борбата с коронавируса. 

Дарението бе прието в административната сграда на Инфекциозна клиника, където тече с бързи темпове преустройване на звеното в изцяло ковид отделение. На място да види новата техника пристигна и кметът на Пловдив Здравко Димитров, който преболедува коронавирусна инфекция.

Разработването на машината за обдишване и  пускането й на пазара е отнело 6 месеца. До момента фирмата се е занимавала с производство, търговията и сервиза на електронна медицинска апаратура в три направления. Те са физиотерапия, кардиология и естетична медицина. С настъпването на COVID-19 обаче компанията решила да преформатира производството си в контекста на пандемията. 

„Не беше далече времето, когато се правеше първата лаборатория за PCR-тестове тук, а сега случая е аналогичен – има нужда от много такива апарати,“ каза кметът Здравко Димитров и добави, че самият той е бил включен на апарат по време на лечението му.

Търсенето на този вид медицинска техника било много сериозно в цял свят и компанията изпълнявала доставки на няколко континента, обясни Георги Петков, който е изпълнителен директор на BTL България.

„Капацитетът на нашето производство за апаратите за обдишване е няколко стотин на месец. Това ни е първото дарение, което правим. То е в Пловдив, защото това е нашият роден град, служителите ни и техните семейства работят тук. Дори един човешки живот да спасим е достатъчно. Тук сме от дълго време, получавали сме много от държавата и сега е редно да дадем“, зави Георги Петков. Инструктажът за работа с новата апаратура започна още в сряда. Веднага след приключването му техниката ще бъде приведена в действие.

Ефективността на филтриране на предпазните маски е ниво  FFP2. То е постигнато чрез електростатично заредени микрофибри. „Този тип маски осигуряват максимална защита на медицинските работници“, обясни Георги Петков. По думите му  героите в случая не са дарителите, а всички лекари, медицински сестри и санитари.

Доц. д-р Олиана Бойкинова от УМБАЛ „Св. Георги“ благодари на дарителите и припомни, че клиниката още от първия ден на пандемията е на първа линия в борбата с вируса и е основно звено за лечение на тежко болни пациенти, които се нуждаят от кислородотерапия. Практиката показвала, че коронавирусът ставал все по-агресивен. „Той е голям имитатор. Освен типичните клинични симптоми за остра респираторна инфекция, напоследък имаме и доста случаи с инсулти, със засягане на нервната система, с диариен синдром, с обриви“, каза д-р Олиана Бойкинова. 

Кметът Здравко Димитров пък връчи на Георги Петков диплом „Посланник на доброто“, като добави, че за да правиш добрини не са нужни само възможности, но и добро сърце.

Градоначалникът отново подчерта, че сега е бил моментът, в който Белодробна болница е трябвало да работи. Затова той е категоричен, че без значение дали със средства от държавата, общината или от дарения, тя трябва да бъде възстановена. „Ако беше отворена всички болни щяха да бъдат там. Има и 40 дка двор“, обясни Димитров. За да заработи като модулна болница са необходими 9 млн. лв. Кметът добави още, че от бизнеса има интерес към идеята.

Снимки Атанас Кънев

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?