49

Да не хвърляме боклук в реката, за да не се налага да чистим

Да не хвърляме боклук в реката, за да не се налага после да го чистим. Този призив отправи към пловдивчани председателят на Воден клуб Пловдив Христо Гачков.

Доброволци от клуба, експерти от РИОСВ Пловдив и будни граждани се включиха днес в почистването на река Марица от отпадъци, което стартира от моста на Панаира.

Акцията се проведе по повод Световния ден на водата. Тя бе съпътствана от демонстрация на водни спортове под мотото „Партньорство за чисти реки“.

Опитните каякари от водния клуб освободиха водите от боклука и демонстрираха спортни техники. Отпадъците бяха събрани на брега и след това извозени на регламентирано за това място.

"Всеки обвинява Общината за боклуците в реката. Но по-скоро ние, гражданите на Пловдив, трябва да се замислим дали с поведението си не нанасяме щети върху природата. В крайна сметка всички пием вода от тази река", казаха доброволците.

С акцията си те целят да привлекат вниманието на обществеността върху значението на водата, като същевременно всеки член на екипа на РИОСВ даде личния си принос за опазване на природата от замърсяване с отпадъци.

Институцията планира да организира още едно почистване и по случай Световния ден на Земята - 22 април, на резерват Червената стена.

Снимки Валентина Биларева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пътьом да кажа

Пътьом да кажа

24.03.2023 | 20:14

На околовръстното шосе - в източния край на града /около железния мост/, там нещата са много интересни. Ще намерите какво ли не - и стари дюшеци, юргани, смет, изхвърлена с каруци, там се изхвърлят вреката кашони с развалени плодове и зеленчуци. С една дума - богата палитра от смет. Като застудее времето, идват мургавите, избират си едно дърво и за час то е разфасовано и е в ремаркето. Ерозията от тази "дейност" вече "изяжда" и брега, но на никой не му пука - от служебните коли нищо не се вижда. И , пак пътьом, защо, неуважаеми редактори, триете коментарите с "хвалебствия" за ОПГ ГРОБ ? Питам и знам, че отговор няма - така ви е заповядал Асфалт паша.

Отговори
1 0
Баджо

Баджо

24.03.2023 | 12:03

РИОСВ като са хванали да чистят десния бряг на Марица в Пловдив да се пуснат още 300 метра надолу към Столипиновския бряг - там има ценни находки и бая тонове отпадъци за чистене край брега на реката.

Отговори
1 0
Не така с рогите

Не така с рогите

24.03.2023 | 21:16

Те от редакцията са новатори - измерват боклука в литри! Аз им препоръчвам да започнат да го мерят на капки - с капкомер. Ще се получат впечатляващи цифри.

Отговори
1 0
не обиждайте

не обиждайте

22.03.2023 | 17:57

обикновените хора с тези от Източен Пловдив.

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?