49

Цяло училище с обща молитва за мир СНИМКИ

В СУ "Любен Каравелов" посрещнаха бегачи от Пробега на мира и засадиха заедно Дърво на хармонията

Първолакът Константин сложи ръка на сърцето, затвори очи и си каза наум: „Нека всички хора по света да са щастливи!“. 

„И много поздрави от нас“, добави безгласно съученикът му Максимилиян. 

Хлапетата заедно с още стотици ученици от  СУ „Любен Каравелов“ в Пловдив отправиха едновременно своята молитва за мир към света и посадиха дърво на хармонията. Предизвикаха ги атлетите от Пробега на мира.

В голямото междучасие днес 11 бегачи влязоха в двора с горящия факел. Криси вдигна червените помпони заедно с приятелките си от състава на мажоретките – да ги посрещне, както подобава. Гостите направиха почетна обиколка, докосвайки ръцете, протегнати от детския шпалир, и разпънаха транспарант.

Този мъж от снимката на него е основателят на инициативата Шри Чинмой, посочи на децата Виолета Ангелова. И им разказа за началото преди 35 г. в Ню Йорк, когато атлети за първи път тичали по централните улици на Манхатън. Оттогава през 2 г. отбор бегачи обикаля щафетно земното кълбо, като досега е направило 16 обиколки.  Това прави 650 000 км. По трасето факелът на мира е бил държан от над 7 млн. човека. Носели са го Майка Тереза, Нелсън Мандела, актьорът Арнолд Шварценегер, атлетът Карл Люис – и така през над 150 държави, дори в Космоса. Пробегът на мира спира в пловдивското школо за втори път след 2018 г., след като е минал през 25 000 учебни заведения по цял свят.

„Сега сте част от нашия отбор на инициативата, която разпространява идеята за мира, обърна се към учениците Вили. И ги предизвика да отправят общо послание, като сложат ръка на сърцето, затворят очи, помълчат и всеки подреди своите думи в него наум.

Бегачите обясниха още, че мирът е единство – затова тичат в отбор и научили заедно една песен. Като помолиха децата от специализираните паралелки по музика да им простят няколко сгрешени тона, те изпълниха заедно своя химн „Peace Run“.

Домакините и гостите засадиха заедно символично дърво на мира – албиция, която ще се издига и цъфти на 10 метра височина в двора на училището. „То е символ на приятелството, хармонията и разбирателството. Но те започват от общуването с нашите съученици и приятели. Когато сме добри, другите ще последват този пример“, даде надежда Вили на децата.

Като прие сертификата, директорката Славка Щерева пък ги предупреди, че оттук нататък мисията им става още по-важна: освен пазители на фолклора, да се грижат за дървото, да съхраняват хармонията в отношенията. Светът се нуждае от хора като вас, каза пък на бегачите.

Това е локалният пробег по повод 35-годишнината от първия, която се отбелязва на 27 април, обясни Виолета Ангелова. В неговите рамки нашите участници инициират засаждането на дръвчета на мира в 7 училища -  частното „Дружба“, ОУ „Душо Хаджидеков“, СУ „Любен Каравелов“, СОУ „Цар Симеон Велики“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ „Стоян Михайловски“ в Пловдив, и ОУ „Христо Ботев“ в с. Крумово. 

Символът е избран заради философията на Шри Чимной: „Мирът е непрестанно растящо дърво“. Както него, ние поставяме корените му и оставяме клоните да за разпрострат и да достигнат до много сърца, добави Виолета Ангелова. Тя се занимава с атлетика непрофесионално. Заедно с нея в българския отбор тичат и спортисти с високи постижения, и хора, за които това  е хоби. Обединява ги, че това е техният начин на живот, а самото бягане е символ на преодоляването на разстоянията между хората и предаването на искрата на идеята за мир и доброжелатество от един на друг. 

Виолета е участвала в пробези в Азия, Европа и Америка. Световният Пробег на мира скоро ще мине през нашата страна – на 2 юли. Маршрутът на бегачите е по протежение на река Дунав. 

Преди да се случи това обаче, трима съмишленици на Вили имитираха тичане на забавен кадър пред децата и им поставиха задача да реагират с вдигнат или свален палец на това, което виждат. Първо инсценираха как единият състезател бута друг в съперничеството. После двамата конкуренти вдигнаха и пренесоха „контузения“ на ръце.  Феърплеят е много важен – в отборната игра всички се братя и сестри, казаха на децата бегачите.

„Детска планета“ на Крисия екна в двора и мажоретките изпълниха по нея своя танц около Дървото на мира. Фолклорният ансамбъл на училището пък поде песен за Гергьовден.  Цялото училище се събра в кръг около фиданката, а Факелът на мира обикаля от ръка на ръка дълго след края на голямото междучасие. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Защо бе?

Защо бе?

29.04.2022 | 15:16

От малки заквасват децата с пълни простотии без никакъв ефект и смисъл, както и със типично сатанинско-индийски учения! Защо се допуска това в българско християнско училище? Тия търчат от години уж с мисия за мир-е,ефект някакъв да има,мир да се е постигнал в Украйна,Сирия,Афганистан,Израел....? Абсолютно НЕ! Но след това зарибяват децата с приказки за хармония,себесъзерание,себеусъвършенстване и тем подобни сатанинско-индийски практити! Това може да стане само при един невеж народ, който не иска да проумее и разбере защо се води на книга като християнски! А само преди седмица празнувахме НАЙ-ВЕЛИКИЯ ДЕН в световната история-Възкръсването на Нашият Господ и Спасител!И седмица след това.цяло училище барабар с директорката посреща някакви сектанти! Защо трябва да си стоите в тая простотия и невежество бе? Тия бегачи посадиха преди 7-8 г. дърво и на Гребната-пак за мир! И какво- само безсмислени дейности!

Отговори
4 6

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?