49

Четвъртокласниците - с Том Сойер и Матилда по червения килим СНИМКИ

Червен килим като за ВИП особи застлаха днес в СУ „Черноризец Храбър“ – от единия чак до другия край на двора. По него между трепкащото жълто, синьо, оранжево и розово на балоните от двете му страни гордо преминаха шестте паралелки четвъртокласници – да се сбогуват с учителите от начален етап и да прекрачат в прогимназиален.

В лилави тоги като абсолвенти и с книжен трикольор в ръце,  Симона Ангелова и Валери Василев поведоха 4. А клас. 

За четирите си години като ученици те научили четенето и смятането. Цялата таблица за умножение наизуст - като картечници, уточни Симона. Открили и нови приятели – литературните герои Том Сойер, Ян Бибиян и съвременната им посестрима Матилда.

Освен това обаче научихме да сме задружни, добри и да си помагаме, добави Симона. Каквото и да става, да сме заедно и да си прощаваме, допълни Валери.

Хвърлянето на бележки между часовете в час е вече отживелица от миналото в школския живот, но 4. А си призна, че е ядосвал госпожите с много шум в междучасията.

„Най-трудно е да се научи всичко по „Човекът и обществото“, а най-хубавото са игрите, важните уроци, възпитанието, дисциплината. Изобщо – знанията и добротата“, обобщи Ема Димитрова.

С любов и търпение класната Петранка Сталева преминала през всичко това с 4. А. Най-важни бяха уроците по добротворчество, казва тя. Всяко от децата има специално място в нейното сърце и на колежката й от занималнята Мария Атанасова.

Двете са получавали много знаци за обич не само в деня на раздяла, а през целите 4 години. Тефтер с името и химикал с надпис „Най-добрата госпожа“, цветя – цяла оранжерия, и сладичко, понеже го обичат, изброиха децата.

И щом и шестте паралелки минаха по червения килим, се оказа, че зад гърба им е останало още много от това, което детството сънува ли, сънува: игрички и срички, звуков анализ, плюс или равно, сбор, умаляемо, глагол, прилагателно, сили на триене, валежи, магнити… И едно признание: „Малко измъчихме нашите родители, малко изнервихме нашите учители“.

Директорката Елена Кисьова си спомни мъниците от първия учебен ден и ги видя променени и пораснали. Вие бяхте нашите приказни герои, обърна се тя към четвъртокласниците. И ги предизвика заедно да направят поклон пред учителите.

В 5. клас ще срещнат нови и те също ще бъдат толкова добри, обеща им Кисьова. Но понеже първият учител е втори родител, им заръча, когато след време го срещнат побелял, да  поздравят. Това иска учителят – признание и обич, увери деца и родители директорката.

Пожела на порастналите хлапета да бъдат добри, отговорни и знаещи деца. И раздаде медали на 19-те с най-високи постижения.

Мечтите се сбъдват, но с усилия, предупреди и майка, която отправи поздрав от името на семействата.

Но се оказа, че четвъртокласниците вече и сами са го разбрали -  понеже Малкият принц е на друга планета, а добрата фея е доста заета.

Баба Недялка избърса сълза зад статива, с който бе белязано мястото за близките на 4. В клас в двора. Внукът й Петър Мараджийски завършва начален етап, а тя помага с уроците, насреща е и през ваканцията. Много се е променило училището, откакто е била ученичка. Но мисията му си остава същата. "Знания да дава. Да са добри децата, да помагат и да уважават възрастните", нарече жената.

След песента „За теб, Българийо“ по текст на Михаил Белчев и „Мила ваканция“ на Петя Дубарова, какво остава?

Да бъде волно лято!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?