Следвайте ни

Битка за всяко място за тур в Епископската базилика, готвят още два маршрута

viber icon

Пловдивчани се струпаха тази сутрин пред Епископската базилика, но само 24 успяха да се вредят за първата обиколка от възстановените „Духовни маршрути“, по които ги води издателство „Летера“ с подкрепата на Община Пловдив.

Първият тур днес е с тема археологическите разкрития, свързани с Епископската базилика, а втората с начален час 11.30 се фокусира върху мозайките. Водачи и на двете групи са археологът Жени Танкова и художникът-реставратор доц. Елена Кантарева-Дечева, които разказват от първо лице как е работил екипът на обекта и колко уникално от откритото.

В обекта се допускат  до 20 човека, затова има ограничение при набирането на групите, обясниха организаторите. Местата се запълнили още при записването онлайн и дошлите направо на място останаха разочаровани. Все пак бе направен компромис и неколцина имаха късмет да се включат в групата в последния момент. Сред тях се оказа архитект Магда Дойчева, която е работила по паметника на Люсиен Шевалас. Искам да чуя разказа лично от колегите, сподели тя.

32-годишната Венелина Танева прочела във Фейсбук за инициативата и побързала да се запише, преди да свършат местата. Тя работи в сферата на строителството, но е изкушена и като пловдивчанка. Често съботите й са посветени на пътешествия из исторически или природни забележителности из цяла България. Хубаво е да я опознаваш, вниквайки в същността и посланията на всяко знаково място, казва Венелина.

Към „шарената“ група се присъедини и Нина Брандиска. Нейната професия пък е в сферата на медицината, но сега е пенсионер. „Това е възможност да посетя този обект, и то с хора, които могат да разкажат най-ценното за него – казва тя. – Малко духовност не е излишна. Нашият град е богат на култура и история, но понякога приемаме това за даденост, без да се замисляме какво всъщност имаме“. Самата тя се чувства в най-голяма степен пловдивчанка в Стария град.

Не можем да се разхождаме из него, без да говорим за история, съгласна е с нея Надя Фурнаджиева, управител на издателство „Летера“. Тя разказа, че случайни хора я спират по улиците и в автобусите да питат за духовните маршрути. През трите години досега в тях са се включили над 1000 човека, а следващите ще разширят спектъра от теми и локации.

Започнахме през 2019 г. по идея на историка  доц. Владимир Янев, който е много интересен  човек и искаше да разкаже на обикновените пловдивчани за нашите възрожденци и творци, разказа Фурнаджиева. Издателството предложило на Община Пловдив да включи обиколките в програмата за значими събития под тепетата и от 2 г. те са в нейния културен календар.

Тази година акцентът е върху археологията – именно заради Епископската базилика. Ръководителят на екипа от археолози Жени Танкова първа се зае да разкаже на разнородната по възраст и интереси група за това, които не го пише по табелите в обекта.

Когато археологът започне работа, теренът трябва да е равен, като това се постига с багер, описа тя. Отгоре се поставя квадратна мрежа, ориентирана по посоките на света, които се отбелязват върху нея. Всеки квадрат е 5 на 5 метра. Прави си нивелация, за да се засече стартовото ниво. След това започва отнемането - на пластове по 15-25 см. През цялото време се води дневник, като всеки ден се вписва какво точно се прави, колко хора работят, на какво се натъкват, какъв е съставът на пръстта. Звучи лесно, ни никак не е, увери археологът. И изрази съжалание, че много свидетелства от миналото са били загубени завинаги през 80-те години по време на строителството на бул „“Цар Борис III“. Тогава обаче били открити Форум север и частично Форум запад. Заради първите находки от Епископската базилика ул. „Гладстон“ леко променила линията си.

Един ден Жени Танкова следяла работата на багера. "Жега, лято, отегчено риех с крак в прахта в очакване да стане 17 часа – разказа тя. – Изведнъж се показаха цветни камъчета от мозайка“. Багерите спрели и започнала ръчната работа. Още тогава се разбрало, че има два пласта мозаечни настилки, като едната от причините за това вероятно е земетресение.

От 2015 г. Община Пловдив и фондация „Америка за България“ работят по възстановяването на мозайките. После се решило да се разкрие целият обект и последвали отчуждавания на имоти. Съсед на ръководителката на археолозите, който е таксиметров шофьор, три месеца й се сърдил, че заради нея се затруднява движението. 

Уникалното на Епископската базилика са мозайките и това, че е многопластов обект – отдолу има храм от 2. век, разказа Жени Танкова на групата любопитни пловдивчани. Сградата е оцеляла през 250 г., когато целият град е бил опожарен. В обекта може да се види благодарствен надпис към двамата тогавашни императори.

След като днес втората група чу и увлекателния разказ на доц. д-р Елена Кантарева-Дечева за реставрираните мозайки, на 24 юни предстои вторият етап от тазгодишните „Духовни маршрути“. Началото е в 17 ч. Който се включи, срещу такса от 6 лева, ще може да види и чуе интересни факти с разходка в новите експозиции на Природо-научния музей и в Дондуковота градина. Едната тема  е свързана с флористичното разнообразие в парковете на Пловдив. Групата ще може да види лично  интересни дървета като джел, тис, хартиено дърво, хенрива еводия, аризонски кипарис, едроцветна магнолия, метасеквоя. Ще разгледа и новите експозиции в музея – планетариума, залата с тропически пеперуди, акваруима. Гидове ще бъдат експертът по ботаника гл. ас. Д-р Юлиан Маринов и директорът на Природо-научния музей гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Трета серия на “Духовни маршрути“ ще бъде  на 3 юли – разходка в Цар-Симеоновата градина. Директорът на Регионалния исторически музей д-р Стефан Шивачев ще посвети пловдивчани в интересни истории около проведеното Първо българско промишлено изложение през 1891 г. – когато в създадения от Люсиен Шевалас парк са били поставени 30 павилиона, посетени от август до октомври от 180 000 души.

Разходката ще проследи историята през именуването й на цар Симеон с указ на княз Фердиданд и подаряването й на пловдивчани с единственото условие да се грижат за нея. Ще разкрие и подробности за Министъра на цветята - Шевалас. Групата ще мине по Алеята на възрожденците, създадена през 20-те и 30-те с паметници на Ботев, Раковски, Петлешков и др. Маршрутът ще завърши пред паметника на градостроителя арх. Йосиф Шнитер на Гроздовия пазар.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?