71

Археологическият музей показа съкровищница с 16 000 издания СНИМКИ

Археологическият музей в Пловдив отвори широко вратите на съкровищница, за която малко хора подозираха, че въобще съществува. Става въпрос за библиотека “Борис Дякович” към културната институция, която пази 16 000 издания специализирана археологическа литература. Съвместно с Общината ръководството на музея откри официално днес  временната изложба “Библиотека “Борис Дякович” - история в документи и образи”.  Библиотеката носи името на Борис Дякович (1868-1937) неслучайно. Той е виден пловдивски учен, на когото днес дължим съществуването както на Археологическия музей, така и на Народната библиотека под тепетата. Изложбата проследява историята на библиотеката от идеята за нейното създаване през 1879 г. до последните обновления, извършени през тази година. Библиотеката е втора по големина сред подобните у нас. Там се пазят над 16 000 археологически издания от страната и чужбина, за чието съхранение вече са създадени оптимални условия. Като част от проекта на Общината „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, в Археологическия музей бяха извършени редица ремонтни дейности, поставена е климатична и вентилационна система в книгохранилището.

Библиотеката е достъпна и работи всеки делничен ден. Всеки един жител или гост на града, който има желание да научи нещо за археологията и историята на Пловдив, може да заповяда, канят от музея. Посетителите на изложбата могат да видят най-старите издания, които са част от книжната съкровищница на музея, както и ценни документи. Има много издания, за които не е пресилено да се каже, че не могат да бъдат открити на друго място в страната. На откриването на изложбата днес присъстваха заместник-кметът по култура Пламен Панов, заместник-областният управител Атанас Ташков, директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов, директорът на Народна библиотека "Иван Вазов" Димитър Минев и други. снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Този музей може и да е богат

Този музей може и да е богат

30.01.2024 | 17:51

Този музей може и да е богат! Но тази жалка сграда не ме инициира да вляза в нея! Яно в това село Архитекти Няма! Какво да кажем за чувството им За Ансамбловост! Жалък Селски музей!

Отговори
1 1
656

656

30.01.2024 | 23:02

Че кой се интересува от нещастната ти особа къде ще влезе

Отговори
1 0
Е, и?

Е, и?

30.01.2024 | 17:44

Освен НАТРАПЕНИ лица от миналото, нищо друго. По колко на снимка изкарахте от маричката?

Отговори
3 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?