Следвайте ни

Албумът „Филипополис“ събра президент и трима кандидати за кмет СНИМКИ

viber icon

Представянето на най-новия албум „Филипополис“ на археолога Елена Кесякова и на Димитър /Мимо/ Райчев, дългогодишен изследовател и документалист, събра в обновената и разширена Alchemist Residence в Белащица бившия президент Петър Стоянов и трима кандидати за кмет на Пловдив – Здравко Димитров (ГЕРБ), Дани Каназирева (Съюз за Пловдив) и Николай Бухалов (Кауза Пловдив).

Радвам се да видя, че сме събрали всички по повод новия ни албум с Елена, откри вечерта Райчев. Той откровено призна, че за неговата подготовка са хвърлили доста труд, но си е струвало. След това даде думата на своя близък приятел – президента Петър Стоянов /1997-2002/.

Той благодари на авторите за усилията, защото книга след книга, страница след страница се пише историята на Пловдив. След това изрази признателност и на братята близнаци докторите Невен и Ангел Енчеви за помощта книгата да види бял свят и за гостоприемството. Познавам ги от самото им раждане, защото техният баща беше нашият любим учител в гимназията, заяви Стоянов.

Прочетох много внимателно албума, който е доработено издание на предишно от преди 10 г., но е много по-добро, то е отправна точка на една фантазия въз основа на това, което виждаме, а това ни прави горди, изтъкна президентът. След това се разходи по страниците на книгата, посочи новите моменти които е научил от нея и не пропусна да отбележи колко лоши са били някои императори.

„Българите идват по тези земи и заварват една цивилизация, няма нищо страшно в това, че сме наследници на тези богатства. Страшно би било, ако не се отнасяхме с тях като стопани. Историите са живи, благодарение на такива книги и автори“, посочи Стоянов.

Дано поколенията не говорят за нас, че сме били жестоки, започна изказването си областният управител Здравко Димитров. Той благодари на Кесякова и Райчев за положените усилия да съхранят историята за поколенията. „Кесякова и Райчев доста са се постарали. Който пише за историята, остава в историята. Вие ни показвате какво е било по време на една от най-хубавите епохи на Пловдив. Ние сме длъжни да го съхраним като история и архитектура. Книгата е изключително ценна“, посочи  Димитров.

Продължавайте да работите и нека заедно оставим на децата си хубав град, град на мечтите, защото Пловдив е в сърцата ни, заяви губернаторът.

Елена Кесякова подчерта, че освен че включва много нови разкрития, албумът прецизира много от датировките на археологическите обекти.

Сред гостите бяха почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо, турският консул Хюсеин Ергани, скулпторът Цвятко Сиромашки, оперният певец Ивайло Михайлов, зам.-кметът по култура Александър Държиков, проф. Даниела Дженева, ръководител на ансамбъл „Тракия“, Тони Симидчиева-председател на Регионалната занаятчийска камара, водещите медицински специалисти – д-р Георги Крумов, д-р Георги Сакакушев, д-р Гюрай Ходжев, кандидатите за районни кметове Георги Титюков и Георги Стаменов.

Гостите останаха възхитени от обновената Alchemist Residence, откъдето се вижда най-красивият залез в Пловдивска област. Не пропуснаха да похвалят и майсторлъка на шеф готвача след коктейла, който домакините дадоха след презентацията.

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?