2374

80 души "взеха участие" в героичната епопея при Драва СНИМКИ

Близо 80 членове на клуб "Братя по оръжие" участваха във възстановка на Дравската епопея днес. Пресъздаването на героичните събития от 1945 година бе обаче под моста на река Марица и привлече близо 200 души публика. 

Пукотевицата от оръжието на българските и немските войници, тежката военна техника от времето на Втората световна война привлякоха вниманието на пътуващите по моста над река Марица. 

След възстановката публикувата напираше да се снима и види отблизо моторите, камионите и колите, които членовете на клуба страстно са издирили и реставрирали със собствени усилия и средства. 

Героичната епопея при Драва, която става известна и като Дравската операция, с която българите отблъскват войските на Третия райх през Втората световна война, е призната като българско военно чудо.

През септември 1944 г. България се оказва в куриозната ситуация да е в състояние на война с почти целия свят. След сключено примирие с Антихитлеристката коалиция български войски се сражават срещу германци на югославска и унгарска територия под прякото съветско командване. 

За да защити подстъпите към Берлин и Виена, германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на планираната атака попада и Първа българска армия от 6 пехотни дивизии с близо 130 000 души. Тя осигурява крайния южен фланг и тила на Трети украински фронт.

Първа българска армия заема фронт от около 140 км, а предната отбранителна линия е по северния бряг на река Драва до вливането й в Дунав.

Снимки от Наташа Манева 

 

234595

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?