Следвайте ни

Пробваха новите зетьове в Перущица с ледена баня СНИМКИ

viber icon

Ако имаш кураж да си вземеш мома от Перущица, трябва да "имаш топки" да се хвърлиш и в ледените води на Чолаковия вир. Това повелява традиционният ритуал "Къпанки", който този път прати в гьола седем младоженци, минали под венчило миналата година. Заедно с тях скочиха техните кумове и приятели.

Обречените на ледена баня отидоха до Чолаковия вир под съпровода на духов оркестър и гайда, а стотиците жители и гости на градчето се струпаха да видят зрелището. "Къпането е за здраве, така младоженците се каляват", обясни пред "Марица" Красимир, който за поредна година скача във вира за подкрепа на младите. 

Менчета с червено вино подгряха юнаците във вира, както и публиката край него. Кебапчета и други тънки мезета също се предлагаха на корем. Окъпаните младоженци пръскаха за здраве множеството край вира. Други пък спореха колко пъти трябва да се топнат младежите в ледената вода, за да се радват на мъжка рожба. 

 

"Според поверието дете от Перущица страдало от коварна болест без лек. Тогава притеснената му баба решила да го изкъпе в ледените води на реката. Тя смятала, че така внучето й или ще се излекува, или ще се отърве от мъките. Случило се чудото и до днес вярваме, че "Къпанките" носят здраве", разказа Емилия, която не пропуска ритуала от години насам.

Празничното събитие, което се провежда винаги на Ивановден по стар стил, отново събра внушително множество кибици. Кметицата на Перущица насърчи смелчаците и им връчи благодарствени грамоти и подаръци, с пожелание за крепко здраве и потомство. 

 

Снимки: Наташа Манева

снимка на автора

Кристина Гайдаджийска

Редактор-репортер - екип "Шоу"

Редактор   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?