Следвайте ни

47 изби леят вино в Стария град СНИМКИ

viber icon

„Където е текло, пак ще тече – а именно вино в Стария град!“ С този възглас бог Дионис откри 11—тото Дефиле на младото вино в Пловдив. 47 български изби ще разливат гроздови еликсири в 15 от разкошните възрожденски къщи на Трихълмието цели три дни.

Тържествата започнаха с Дионисиево шествие от Копчетата до храм „Успение Богородично“. Тракийският бог, в чиято роля се превъплъти директорът на Кукления театър Виктор Бойчев, поведе свитата от вакханки, туристи и почитатели на виното. Танцьорите от ансамбъл „Тракия“ тропнаха хора и пяха народни песни на Главната и в Стария град по време на шествието.

„През тези 11 години виненият фестивал става все по-добър и по-добър, не спира да с еразраства и привлича все повече повече гости и пловдивчани, които се радват на прекрасните вина и чудесната атмосфера“, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. По традиция тя наточи първото вино от  бъчвата – асеновградски мавруд и пожела на присъстващите: „Хубав празник в най-красивия град на България“.

„Дефилето на младото вино ни помага са съчетаем културата на Пловдив с европейската култура“, заяви в приветствието си зам.-ректорът на УХТ проф. Йорданка Алексиева.

 

На откриването присъстваха още зам.-кметът Йордан Ставрев, председателят на Общинския съвет Александър Държиков и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. След официалното откриване стотиците посетители щурмуваха заредените с млади вина къщи в Стария град. Дегустациите ще продължат днес до 14-18 ч., в събота, 16 ноември – 11-18 ч., и неделя, 17 ноември – 11-17 ч.

Посетителите могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Пакетите съдържат жетони, брандирани чаши, държачи за чаши, брандирани торбички с разделение за 2 бутилки вино и тирбушони.

Дефилето се нареди сред най-мащабните туристически събития в Община Пловдив и събира почитатели на виното от близо и далеч. Фестивалът подкрепя и популяризира българското винопроизводство и традиционната българска храна.

Началото е поставено с участието на 16 български изби в 6 къщи през 2009 година. Минарлата година пък фестивалът привлече над 23 000 винопийци под тепетата. Дефилето се посещава от туристи от 50 държави от целия свят, които се докосват до историята и културата на Пловдив, опитвайки омайните български вина.

 

 

Снимки: Наташа Манева

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?