49

4. Б сготви с шеф Манчев, но без кошмари в кухнята СНИМКИ

Ученици от ОУ "Алеко Константинов" подготвиха 4-степенно меню и го споделиха с деца от дома "Княгиня Мария Луиза"

С шеф Манчев, но без кошмари в кухнята, 4. Б клас от пловдивското ОУ „ Алеко Константинов“ сготви днес четиристепенно меню и сподели ястията с деца от още 4 училища и Дома за деца, лишени от родителски грижи „Княгиня Мария Луиза“.

Дълго преди уречения час за начало на голямото кулинарно приключение хлапетата запасаха престилки със своите имена, нахлупиха бели шапки като истински готвачи и залепиха нослета на стъклото на частен образователен център, в чиято кухня затропаха тенджери и тигани.

По-чакан от Дядо Коледа, гостът за малко не бе съборен от прегръдка със засилка от всичките 27 ученици от 4. Б. „Ще готвим ли?“, попита шеф Манчев и децата се оказаха изключително подготвени.

Мария, Галена, Лора и Вилиана предварително изпробвали у дома рецептата за основното ястие – пиле с риган и пресни картофки. Режат се картофите, месото се овкусява и се добавя в тавата, обясниха вещо. На Галена бе поверена презентацията, Мария трябваше да измисли как да бъде украсена питката, която децата замесиха.

В съседните помещения техни връстници заситниха два вида салатки – зелена и шопска, а друг отбор се зае да реди хапки с риба тон и сьомга за предястие. „Първо направете соса, доматите накрая, че пускат вода - даде наставления шеф Манчев, сновейки между станциите като в истинско тв кулинарно риалити – И внимателно с ножовете!“. Най-сладко бе готвенето за тези, на които се падна да направят десерта – чийзкейк и мелба.

Майката на Лора много често прави сладкиши у дома, затова и дъщерята  може сама да завърти даже лимонов сладкиш. Пробвала е и веган рецепти, но любимата на целия 4. Б е за зелени палачинки. Приготвят се като обикновените, но в сместа се добавя спанак, а пълнежът е с крема сирене. Понякога Лора влиза в кухнята с приятелката си Дарина и тогава дори съседите са доволни – защото опитват домашните им бонбони, оваляни в шоколадови пръчици.

Една лекарка пък – майката на Галена, понякога заварва изненада у дома, когато се прибере след нощна смяна. Малката домакиня  я изненадва с омлет за закуска.

Може баба му да му носи обяда в училище, но това не значи, че Вилиан не е слагал никога престилка. Все ще измисли да превърне в нещо щуро краставицата. Толкова е добър в украсата, че му казват Пикасо. А той е пробвал как се прави даже суши.

Шеф Манчев получи от децата пано с дърво, в което са снимките на всички от 4. Б

От майка си Мария пък поназнайва как да гарнира спагетите с морски дарове.

Биляна е най-професионално подготвена от всички, защото баща й е собственик на ресторант. Но тя е избрала за себе си друг път – ще става актриса.

Да си приготвяш сам храната е забавно и интересно, казва тя. А целият 4. Б клас се съгласи и, че е по-лесно от уроците по „Човекът и обществото“. Най-хубавото е, че учениците от ОУ „Алеко Константинов“ изобщо не бяха сами – включиха се техни връстници от ОУ „Душо Хаджидеков“, СУ „Христо Г. Данов“, ОУ „Княз Александър I“, СУ „Св. Седмочисленици“, а на масата седнаха заедно с децата от ДДЛРГ „Княгиня Мария Луиза“.

Най-лесно хората се обединяват около общото добро или обща подлост, е разбрал от житейския си опит директорът на ОУ „Алеко Константинов“ Красимир Ангелов. В училището винаги залагат на доброто. От първолачета децата от 4. Б правят благотворителни акции заедно с родителите и с подкрепата на ръководството. Пандемията сложила малко на „стоп“ подобни инициативи, но след разхлабването на мерките децата сами поискали да ги възобновят, разказа класната Марияна Найденова. И даже не е толкова работата в готвенето с тв звезда, колкото в идеята да споделиш добро и да го предадеш нататък.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?