Следвайте ни

250 лева за "Свобода или Смертъ" на панаира на занаятите СНИМКИ

viber icon

Малката главна пак заприлича на красив базар от средновековието след като на нея бе даден стартът на Пролетния панаир на занаятите.

Над 60 шарени сергии покриха разстоянието между Джумаята и бул. „Шести септември”. 

Откриването съвпада с 20-годишнината от възстановяването на дейността на Регионалната занаятчийска камара.

„По случайност тази година ние открихме за първи път и Занаятчийско училище за деца в Стария град”, припомни председателката на камарата Тони Симидчиева. 

Панаирът има специална мисия – да популяризира потъващия в червената книга на историята занаят „Тъкани колани на кора”.

„Хората, които още го упражняват са събрани на пръстите на едната ръка и всичките сме ги поканили в Пловдив”, каза Тони Симидчиева е представи петте майстори, които ще работят пред публика в следващите дни, а накрая комисия ще обяви най-талантливия от тях.

Стартът на панаира започна с танците на ансамбъл „Марица” към училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Ученици от Средното музикално училище „Добрин Петков” изпълниха популярни пиеси на различни инструменти.

Младият перкусионист Орлин Михайлов изпълни „Болеро”, а Йоана Гърнева – „Унгарски танц” с ксилофон.

Близо 30 деца учили занаяти последните два месеца получиха първите си грамоти. Всичко те са прекарвали по 4-5 часа от почивните си дни в ателиетата на 20 пловдивски майстори.

Те направиха изложба с първите си изработени предмети. Парите от продажбите ще отидат за фонда за нова Детска педиатрична клиника.

Както всеки сезон на базара има много красота и тук-там нетърпим кич. Представени са десетки предмети от дърво, стъкло, метали, кожа и камък. Повечето майстори идват тук вече 10-а година.

Софиянецът Янко Кирекчиев дори опъна зеленото знаме с надпис „Свобода или смертъ”, което е водило героите ни от Априлското въстание.

То е шито със специална машина с ламе – златна нишка. Подобни знамена Янко е шил и за Банско и за празниците на Велико Търново. Бунтовният байряк, развят в Пловдив, струва 250 лева. 

Странни чувства създава е ножът на майстор Тодор Лалев, чиято дръжка е направена от крачето на млад сръндак.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?