71

12. А си тръгна по дънки. Вместо бал – курорт за класната с рецепта за релакс

Паралелката Out of the Box награди учителите си от СУ "Христо Г. Данов" с купи, а директорката със златен медал

Един клас извън клишето и суетата си взе сбогом днес с училище – по дънки, тениска и кецовe. Няма да ходи на абитуриентски бал, понеже не му е важно. Но пък покани класната на ресторант с най-странната медицинска бележка, която някога са виждали здравните и училищните власти. Документът в рамка удостоверява, че е напълно здрава, ала се нуждае от Mandjare Abiturientus  и Homus Relaxus.  И й подари ваучер за Боровец – най-сетне да си отдъхне от този труден клас, за който всички в СУ „Христо Г. Данов“ казват, че е паралелката от шарени птици, или „Оut of the Box“.

В голямото междучасие на последния учебен ден на абитуриентите от СУ „Христо Г. Данов“ цялото училище се събра двора да изпрати 17-те си зрелостници, а те пък се появиха от облак от розови димки. Още преди това, в последния учебен час на четвъртия етаж  класната Пенка Киркова избърса няколко сълзи. „Постараха се да ми е весело и да не ми бъде скучно“, обобщи тя деликатно перипетиите, през които е минала с 12. А. Но винаги е подхождала към учениците си прямо и с любов, така е научила и тях – да са себе си.

Поглеждайки назад какви са били годините в училище, абитуриентите пък се разколебаха: уникални, ужасни, прекрасни… Трудно беше, но успяхме, събра всичко в едно Таня Костадинова. Паралелката е записала в историята си любов, дрязги, даже едно бебе в 10. клас. Накрая обаче в този шарен свят всички се сработили.

А колко точно е шарен и какви са цветовете в него стана ясно по време на изпращането: отличничката на випуска в продължение на 12 г. Екатерина Червенакова, момичето-глас Пенка Жекова, готовата да помогне винаги Сиси, футболистът Божидар, Денис – Г-н Мога-но-не-ми-се-ще, Дияна – Можеш-да-ме-подцениш-но-е-за-твоя-сметка, Деница – Тихите-води-са-най-дълбоки. На импровизираната сцена в двора се качи и Нора, за която е в сила максимата: „Има само две положения – аз винаги съм права или другите нещо са в грешка“.  Последваха я Усмивка 2022 – Ники, и Мони, който изглежда несериозен, но му отива. Николай Парасков  може да не се набива на очи, но очите се набиват в него. Казвам и го правя – ти само стой й гледай, е принципът на Таня. У Стенли  виждаш само толкова, колкото реши да ти покаже, …но на Киркова тия не й минават. Цяло чудо е, че вечно отсъстващият Ангелов дойде на церемонията.

Всички получиха картичка, изработена от класната, с общо и персонално послание.

Випуск 2022 засади бор в двора на училището. Избрал дръвчето като символ на стабилност, увереност, постоянство, щастие, търпение. Не бяхме лесни, но дано ни запомните с доброто, обърнаха се от името на всички Пепи и Ивона към класната. 

Тя пък ги предупреди, че тук свършва безгрижието и започва животът без училищен звънец и  електронния дневник Школо, но не и без учители. Не и без учене. „Истинското учене, истинските тестове, истинските оценки предстоят. Без възможност за преписване. Без вариант безнаказаност. Без вариант закъснение. Затова бъдете винаги в час и навреме, защото животът твърде често е по-строг от учителите в Данов“, каза Киркова.

Пожела на абитуриентите  криле – да достигнат най-смелите мечти, увереност – да не се изгубят по пътя на израстването, вяра – да преминават препятствията. Закле ги да се смеят често и много, да спечелят обичта и уважението на хората, да откриват и ценят най-доброто и най-красивото у другите, да оставят света малко по-добър. И добави: „Когато най-сетне пораснахте, запазете детето в себе си – с цялото онова любопитство към света, с безобразната  дързост да посрещате и преодолявате препятствия, с безапелационния стремеж да заявявате себе си. Мечтайте, сбъдвайте се!“.

И тъкмо всички си бяха поели дъх от сълзите, се оказа, че има още. Випуск 2022 накара учителката си да се обърне с гръб.  И докато тя трепери какво пак са измислили тези луди глави, неколцина се подредиха с разноцветни картони с надпис: На ресторант? С нас? Ще дойдете ли? Щом се обърна, класната получи маркер, за да отбележи да или не.

Така и не успяла да отучи класа от чалгата, но той пък й поднесе още един неочакван жест – любимата си песен на Азис „Не сме безгрешни, но сме истински“, но специално за нея в рок вариант.

Всичките си учители 12. А награди с купи като шампиони по старание и търпение, а директорката Гергана Аврамова получи златен медал „The First“.

Докато свърши парчето на Азис, всеки вече бе написал на листче своята мечта, а балони с хелий ги накараха да полетят над града.

Директорката: Не следвайте чужди графици за успех

„Събрахме се тук да поговорим за началото на едно ново пътешествие. Да поговорим за порастването и стареенето. Има огромна разлика – каза на абитуриентите директорката на СУ „Христо Г. Данов“ Гергана Аврамова. - Ако една година лежите на дивана и нищо не правите, догодина по същото време ще бъдете на 20 г. Няма никаква дарба, никакво изкуство, никакъв талант в това да остарееш. Порастването е нещо друго. Дарбата там е да откривате нови възможности за себе си в предизвикателствата и промяната около вас. Не съжалявайте за нищо, има само няколко основни компонента на успеха – усмивките и младостта. Научете се на изкуството на малките крачки на щастието всеки ден. Откривайте го и го превръщайте в ежедневие. 

Втората тайна – няма вече закъснения. Те бяха просто тренировка. Оттук нататък сте навреме. Познавам хора, които завършиха на 19 и не почнаха работа до 30. Други завършиха по-късно и намериха любимата си работа. Познавам такива, които  завършиха висше образование и не успяха да открият любимото си занимание, с което да се чувстват щастливи.  Каквото и да вършите, знайте, че винаги сте навреме. Всичко в живота се случва според вашия ритъм. Може да си мислите колко по-напред от вас са приятелите ви. Може да си кажете, че други изостават. Но всичко има своето време. Имайте търпение“.

И Аврамова даде няколко примера - на 25 г. Марк все още е барман в Далас, днес е N177 по богатство в света.  На 32 г. Джоан Роулинг след 12 отказа за първи път публикува „Хари Потър“. На 52 г. Морган Фрийман прави първия си пробив в киното.  „Така че не  позволявайте на никого да ви притиска със своите графици, защото както Айнщайн е казал: „Не всичко, което има смисъл, се брои. И не всичко, което се брои, е от значение“ – довърши Аврамова. -  Искам да създадете смислен, целенасочен и удовлетворяващ живот за себе си и да се научите да го използвате, за да правите услуги на обществото. Това ще бъде истинският успех. Мечтайте  и откривайте чудесата за себе си. Аз знам, че можете.“

 

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?