Гайдари и четници свалиха генерал-губернатора

Гайди свириха и пушки стреляха на площад "Централен" тази вечер, където стотици възрастни и деца се събраха да видят възстановката на събитията от 6 септември 1885 г.

Четата, предвождана от Чардафон и въоръжена със старинни пищови и ятагани, пристигна пред Военния клуб. На балкона на втория етаж там вече ги чакаше генерал-губернаторът Кръстевич.

На площада се развяваха знамена и миришеше на барут. Децата затаиха дъх, когато четниците разпоредиха на губернатора да се предаде.

"И аз съм българин и за мен  България е скъпа", провикна се генерал-губернаторът и се предаде без бой.

Малчугани и възрастни изпаднаха в еуфория, когато на площада пристигна файтон с два коня. Губернаторът се качи във файтона, гайдите засвириха, надписът "Източна Румелия" беше свален от балкона и негово място окачиха българското знаме на Съединението.

Гайдарите тръгнаха след файтона по Главната а след тях се изви хоро. Традиционната възстановка беше направена от самодейците от сдруженията "Родолюбие", "Сила", "Баче Никола", "Родопчани" и "Хайдути".

Публиката малко недоволстваше, стъпвайки по счупените плочки, и мнозина се объркаха, търсейки откъде да минат, защото площадът е в ремонт.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?