Подай сигнал

Френски танцьори играят въздушен балет върху фасада

Култура

от РУСЛАН ЙОРДАНОВ 147 прегледа 0

Уникално танцово щоу ще изпълни френската трупа Асте този уикенд в Пловдив. 30 танцьори ще играят по фасадата на студентско общежитие на Медицинския университет. Спектаклите ще се проведат в блок 1 на ул. „Царевец“ 2 в петък (14 юни) и събота (15 юни) от 19 часа и в неделя (16 юни) от 12 часа.

Хореографката Аник Шарло разказа, че идеята на танците е да смени гледната точка към града и живота на участниците и зрителите и да им даде нова перспектива. Едновременно с танците по фасадата на артисти, вързани с алпийски въжета, ще има рецитали на поетични текстове. В проекта се включиха 22 пловдивчани на възраст от 18 до 50 години. Сред тях има студенти, предприемачи и двама безработни.

Френските танцьори вече 60 дни живеят в Европейската столица на културата. „Искахме да се потопим в начина на живот на пловдивчани“, обясни Аник. През това време тя се е убедила, че българите са танцуващи хора, които живеят с музиката.

За декор на „Място за съществуване“ ще послужат 15 прозореца на студентското общежитие. Историята започва с хора, които са се затворили вкъщи. След това излизат пред блока и се срещат със своите съседи и постепенно се изгражда общност.

Шоуто е създадено специално за Международното танцово биенале в Лион през 2010 г.