Франция въвежда дрегери в колите, които блокират двигателя

На френските шофьори, осъдени за шофиране в нетрезво състояние, ще им бъде позволено да продължат да управляват автомобилите си, в които обаче ще бъдат поставен дрегер, пише "Гардиън", позовавайки се на ново постановление.

Новите устройства няма да позволяват запалване на двигателя, ако шофьорът е над прага на допустимата концентрация на алкохол в кръвта.

 
Вътрешният министър Кристоф Кастанер одобри промяната след едногодишно изпитание на схемата в няколко френски департамента.

Употребилите алкохол шофьори във Франция могат да изгубят до 6 точки, но не са изправени пред автоматична забрана. Но щом изгубят всичките 12 точки, лицензът се отнема за шест месеца. Шофьорите в страната започват с 12 точки, пише нюз.бг. Максимум по 6 точки могат да се вземат при едно нарушение.

Промените дават правомощия на съда да нарежда на водачи, които са осъждани веднъж за шофиране в нетрезво състояние и с алкохол в кръвта между 0,8 и 1.8 g/L (грам на литър) да поставят дрегери в автомобилите за тяхна сметка за максимум шест месеца. Един дрегер струва повече от 1300 евро, включително с монтажа, а под наем е 100 евро на месец.

Този период от 6 месеца може да бъде удължен до 5 г. от магистрат, който също може да наложи максимална глоба от 4500 евро.

Шофьорът ще трябва да духа на дрегера, за да запали двигателя на автомобила. След това ще трябва да духа втори път, между 5 и 30 минути по-късно, за да е сигурно, че не шофира в нетрезво състояние и да се ограничи вероятността водачът на автомобила да поиска някой друг вместо него да духа на дрегера.

Правителството обяснява, че целта е да се позволи на водачите, осъдени за шофиране в нетрезово състояние, които се нуждаят от шофьорската си книжа поради професионални причини да продължат да работят.

Повече от един на всеки пет пътни инцидента във Франция са в резултат на шофиране в нетрезво състояние. През 2017 г. са регистрирани 1035 смъртни случая.

Общо през 2018 г. на пътя са загинали 3448 души в сравнение с 3456 предходната година. За сравнение във Великобритания за същия период са загинали 1770.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?