Фотоизложба помага на семейства да имат своя рожба

Фотоизложба, показваща красотата на българските народни носии, ще помогне на двойки с репродуктивни проблеми от Пловдив да се зарадват на своя рожба.

Всяка закупена фотография ще е в помощ на инициативата "Мечта за дете". Изложбата се открива на 2 септември от 18 часа в Пловдивския културен институт. Неин автор е Ваня Христова.

„Танцувам народни танци и се занимавам с фотография от 5 години. Любовта към обектива и народните традиции ме вдъхновиха да проучвам различни традиционни облекла и места, на които да снимам. Истинско преживяване е да усещаш енергията на хората, облечени в уникалните ни носии и в същото време обгърнати в естествената природна българска красота. Чувствам се горда и щастлива българка от това, което очите ми преоткриват чрез обектива. Ще се радвам да споделя магията на българската народна носия с Вас и заедно да подкрепим едно младо семейство да посрещне своята първа рожба!“, споделя талантливата дама.

Носията е един от най-характерните елементи от българската народна култура. Съдържа много елементи и мотиви от езически вярвания и предания, привлича с красивата везба и мистичност. Дрехата има свое послание и в орнаментите на българската носия е вплетен определен код, по който да разпознаем региона, в който е създадена. В миналото специфични детайли от облеклото са давали информация и за социалното и семейно положение на мъжа или жената. Нашите предци са вярвали, че традиционните костюми имат магическа сила и предпазват тялото от зло. Цветни, красиви и зареждащи, днес все повече млади хора можем да видим облечени в тях на фолклорни концерти, официални събития и представяния на българските традиции, споделя Ваня Христова.

 Водещ на изложбата ще бъде Стефи Стаменова – Мисис Баба 2019

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Тепето

Тепето

15.08.2019 | 09:07

Първата изложба с тази идея на Вера Вулджева от Пловдив преди 8-9 години под надслов "Ангели с мисия " Обиколи цяла България с огромен успех. Фондация ИСКАМ БЕБЕ имат гениални идеи! Успех!

Отговори
1 0
Евала

Евала

14.08.2019 | 18:57

Момичето на снимката е явно доказателство, че българките са едни от най-красивите жени в света.

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?