Фотограф без ръце - звезда в сериала "Дяволското гърло"

Цветан Маджаров има 270 000 снимки у дома, любимите му са с Катя Паскалева

Смолянчанин снима събития безплатно и след това подарява хиляди снимки. Едва ли има много фотографи, които могат да се похвалят с подобна дейност. Емблематичният  фотограф Цветан Маджаров обаче е точно такъв "екземпляр". Наричат го уникат, и с право. На 79 години Цветан не спира да обикаля и да снима. Няма как да не бъде забелязан, той е единственият, който снима без ръце.

Последното голямо събитие, запечатано в обектива му, е откриването на събора на Рожен тази година. Но Цветан не спира да фотографира нито денем, нито нощем. През деня е на събития, а вечер - в ресторантите запечатва паметни мигове на семейства, колективи и двойки. Може да ви изненада в архива си и с ваша папарашка снимка, която задължително ще ви подари. Носи постоянно чанта, тежаща над 20 килограма, с хиляди снимки и при среща с човек започва да рови, за да му даде неговите кадри. И почти винаги с огорчение връща тиканите в джобовете му за снимките пари.

Цветан има уникална съдба. През 1981 г. остава без ръце до китките при взрив като заварчик на рудник край Девин. И досега на датата 24 март той черпи. Унищожавал детонатори, когато въглен от цигара запалва фитила на един тях. "Усетих само силна детонация и се вдигнах във въздуха като ракета. След това адски ме болеше при всяко допиране до откъснатите длани. Но ги тренирах да ги използвам такива, казах си или ще се науча, или дяволите ще ме вземат”, спомня си Цветан. Когато се събужда след дни в болницата, вместо да плаче, се радва, че е жив. Смята, че от тогава живее втори живот. Трагедията го заставя да се справя без длани до китките, увреждат се зрението и слухът му. Първоначално не вижда с едното око, сега зрението му е още по-лошо. С годините и не чува. Но не губи енергията и вдъхновението да обикаля като напълно здрав и да снима.

Няма голямо събитие в Смолян от близо 40 години, което да не е снимал със свои приспособления към апарата, за да има захват. Почти няма смолянчанин, певец и политик, който да не е запечатал в кадър. "Имам над 170 000 само цветни снимки вкъщи, но сега заради слуха ми е много трудно. Всичките си снимки ги разпродавам. Искам да чувам живота навън", казва Цветан.

Той работи и за смолянския вестник „Отзвук”. През живота си оставал няколко пъти без фотоапарат. Три пъти домът му бил ограбван, но не се отчаял. Само на фолкзвезди досега е направил над 4000 снимки. Още толкова са снимките му с естрадни изпълнители, известни личности, политици и лидери на партии. Казва, че са му се събрали общо към 270 хиляди цветни и черно-бели снимки. Подрежда ги в кашони вкъщи, които вече тежат към 200 кг. Освен тях неизвадени остават снимките и в още 10 хиляди ленти.

През 2016 г. Цветан откри своя изложба в Смолян заедно с ученика Мирослав Бекяров, който също е с увреждания. Целта на изложбата бе да се съберат пари за нов слухов апарат на Цветан и рехабилитация на Мирослав. Пловдивска фирма също му подари преди време слухов апарат, ала въпреки това Цветан не чува.

Споделя, че едни от най-ценните за него са снимките му с Катя Паскалева. "От 1966 г. се познаваме с нея, тя винаги ще ми бъде любимка, докато съм жив", казва Маджаров. Мечтата му е да си направи собствен фотоалбум, с който да кандидатства за Книгата на Гинес.

Освен да снима обича и да се катери. А е известен и с вечното си чувство за хумор.

Фотохроникьорът  участва и в сериала „Дяволското гърло“. Безръкият фотограф бе заснет в масовите сцени на площадното пространство пред сградите на областната и общинската администрация. Цветан Маджаров в замяна засне не само „протеста“ във филма, но за спомен и целия екип на „Дяволското гърло", а не пропусна да се снима и с Владо Карамазов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?