Подай сигнал

Фирми за бързи кредити позорят публично длъжници

Стикери с имената на борчлията висят по входни врати на блокове и кооперации

Бизнес зона

от ВЯРА ПОРЯЗОВА 2738 прегледа 0

Фирми за бързи кредити позорят публично длъжниците си. При всяко закъснение на вноската техни служители разлепят сигнално червени стикери, където с големи букви е изписано „Длъжник“, а отдолу ръкописно са изписани имената на борчлията, видя екип на „Марица“ на бул. „Христо Ботев“. С уведомлението се съобщава, че служител на фирмата за бързи кредити е посетил адреса, даден от клиента, и независимо че не го е открил лично, очаква в срок от 5 дни да внесе просрочените си задължения.

В противен случай небанковата компания прибягва до план Б - предава борчовете на специализирана фирма за събиране на вземания от неизрядни длъжници. Договорът ще стане предсрочно изискуем, което означава да се плати моментално цялата сума плюс бъдещите дължими вноски и съдебните разноски.

Тактиката на небанковите кредитори не е нова. Позорните уведомления много често се слагат на входните врати на жилищни сгради, където ги виждат всички - от съседи до случайно минаващи граждани. Една от причините е, че куриерите няма как да стигнат точно до апартамента на длъжника, защото вратите са заключени. Другата обаче е чисто психологическа - борчлиите се чувстват неудобно от факта, че са прибегнали до услугите на лихвари, и гледат да оправят сметките си възможно най-бързо.