Финален напън на Бунарджика: Малко остана от 60-тонната скала

Последна малка канара остана от 60-тонната скала, която заплашваше да се срути върху една от учебните работилници на Гимназията по дървообработване. Камъкът е с обем от половин кубически метър и ще бъде разбит от работниците днес. Заради грамадата учебните занятия в помещението бяха временно спрени.

Работата по рушенето на напукания сиенит започна преди 10 дни. Тогава кметът на „Централен” Георги Стаменов обеща той да бъде раздробен, а 20-те кубически метра материал да се използват за укрепване на алеите на тепето.


Причината за напукването на скалата бе пусналата корени в нея стара акация. Дървото, чиято възраст е поне 60-70 години, победи камъка.

"Последните години забелязахме, че пукнатините в скалата се разширяват, а в най-горната  част само миналата година разширението достигна 60 сантиметра", обясни райкметът Стаменов.

Проблемът с канарата станал съвсем ясен преди три години. Тогава първо смятали да изградят бетонна стена, която да пази училищната работилница.

Цената била 160 000 лева и нямало никакви гаранции, че също няма да бъде разрушена от корените. След това от "Централен" решили да разрушат опасния сиенитен блок. Рухналото дърво пък беше изкоренено заедно с натрошената скала.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
до долният мрънкач

до долният мрънкач

27.05.2019 | 23:51

Пий си хапчетата и лягай ! Ако ли не - отивай да се хвърлиш от някой мост . Такива ненормалници като теб не са ни нужни .

Отговори
4 3
намръщенЪ

намръщенЪ

27.05.2019 | 22:20

А кога ще бъде бутнато Чучелото на Съветския окупатор?

Отговори
4 8

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?